תורה ומדע

מדוע סדר העולם מכריח מסדר?

  • ד' אב התשע"ד

שאלה

אני קורא כעת את ספרו של הרב נויגרשל מסע אל עמקי ההויה במהלך קריאת החומר נתקלתי בדבר שאינו מובן לי אשמח אם תענו לי או שתפנו את השאלה למחבר (אינני מצליח להשיג אותו וברדיו מטבע הדברים אין זה מקום ראוי).

הרב מסביר שם את הוכחת קיום האלוקים מעצם סידור העולם אולם כאשר מוצבת השאלה שיכול להיות שסדר העולם הינו אקראי כתוצאה מאין סוף עולמות שנבראו לא מסודרים ואחד מהם באופן אקראי יצא מסודר הוא עונה (עמוד65) שלושה תשובות שבשלושתם מצאתי קושי

1;מאחר ולא ידוע לנו על קיומם של עולמות רבים כ"כ הרי שזו מציאות היפותטית-דבר זה אינו ברור שהרי ניתן לשער שנבראו עולמות רבים ורק כאלו שהסדר שלט בהם במידה מסוימת שרדו ולכן אנו לא יודעים על קיומם של אלו העולמות משום שלא שרדו בפועל הוא מוסיף ומוכיח שהכוכבים אינם עולם אחר אלא חלק מהבריאה הנוכחית משום שחלים בהם אותם חוקים דבר זה ניתן להפרכה דאדרבה דווקא בהם ששררו חוקים מסוימים המאפשרים קיום עולם (גם אם לא קיום חיים) שרדו מתוך אין -ספור עולמות שלא שרדו

2;הוא עונה שהסדר ודאי נוצר בשכבות והתאמתם זו לזו מחייבת מספר בלתי מסתבר של בריאות דבר זה גם אינו מוכרח שכן אפשר לטעון שאחרי שנוצרה שכבה מסוימת של סדר הכל התפתח בהתאם לה

3; הוא עונה שאחרי כל זאת הרי שהחומר שיצר (אותה אנרגיה ) ודאי לא נוצר יש מאין, וא"כ עדיין יש דיון מי הוא היוצר -נקודה זו חשובה לכשעצמה (ואף כל הדיון שלי אינו מפריך מציאת בורא שהרי ישנם הוכחות אחרות לנושא) אבל אינה עונה על הבעיה שהרי קיום אנרגיה כזאת או אחרת אינה קשורה לסדר שממנו רוצה המחבר להוכיח את מציאות הבורא.

אשמח אם תענו לי לאימייל המופיע למעלה ותודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

מה שהרב נויגרשל התכוון לומר הוא, שבדיון רציונלי אין מעלים בחשבון נתונים שאינם רציונלים, דהיינו שאינם מגובים על פי המציאות הנצפית.
הרי באותה מידה בדיוק, יכול המשוגע מבית חולי-הנפש להשיב לטיעוננו: "הכל חלום, אשליה ותו לא. שום דבר אינו באמת מתוכנן".
האם נוכל להוכיח למשוגע שאיננו חולם? האם נוכל להוכיח למשוגע שאין גמדים היושבים במרכז העולם ומסובבים אותו מבפנים?

התשובה היא, שאיננו צריכים להתייחס לטיעונים חסרי שחר, שאין להם אחיזה במציאות.

תשובה מורחבת לשאלה הספציפית ששאלת, תוכל למצוא במאמר החדש: