חברה והשקפה

"ועל חרבך תחיה"- האם על סמך ציטוט זה ניתן לקבוע בוודאות כי בני ישמעאל אינם פרטנרים לשלום?

  • י"ח תמוז התשע"ד

שאלה

"ועל חרבך תחיה"- האם על סמך ציטוט זה ניתן לקבוע בוודאות כי בני ישמעאל, האיסלאם, אינם פרטנרים לשלום או להגיד שמרכיב חזק באישיות בני האיסלאם הינו רצח? גם אם נגיד מחקר אנתרופולוגי יוכיח אחרת? "וחם עבד עבדים יהיה לאחיו"- האם על סמך ציטוט זה, ניתן להבין שהתורה מעודדת עבדות ובידיים של בני אנוש לקבוע כי מי מבני האדם נחות מהאחר רק על פי צבע עורו או מוצאו? איך אפשר לנסות להסביר אתזה בצורה לא גזענית? תודה רבה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

עשינו שלום עם נאצר ומצרים - אך זה "שלום קר", כי בהזדמנות הראשונה שיוכלו - יקומו כל מדינות ערב לכלותנו.
גם אם אפשר לעשות איתם שלום, זהו שלום זמני, המהלך על חבל דק מאוד.
כך שלגבי ישמעאל - השלום היחיד שנקבל יהיה רק אם נלך בדרך התורה.

לגבי חם - זוהי אכן נבואה, אך זו לא נבואה חיובית אלא קללה. ואנו כמובן מבקשים להיפתר מקללות ולא לממש אותן!

הקב"ה קורא את ההיסטוריה ומנבא אותה מראש בספר התורה. אך אין פירוש הדבר שהתורה מצדיקה חטיפת אנשים והפיכתם לעבדים. הדין על כך לפי התורה הוא מוות. וזה אחד מעשרת הדברות - "לא תגנוב" - שאמרו חז"ל שהכוונה היא לגניבת נפשות, והפיכתם לעבדים, שזה איסור שהדין עליו הוא מוות.

שלך בברכה,
דניאל בלס