שאל את הרב - כללי

קושיה מנקרת

  • י"א תמוז התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב הרבה זמן שיש לי שאלה לא מובנת! במשך השנים שמעתי כמה פעמים שבסוף חייו של אדם מודדים מהיכן הגיע עד להיכן!,כמה הוא התקדם! אבל בסופו של דבר ישנן עבירות שהן כרת וישנן עבירות שמכשילות אנשים אחרים. אז גם אם אדם התקדם מתחתית המדרגה למדרגה רוחנית גבוהה יותר שבשבילו נחשבת השגה, יכול להיות שהוא עדיין עובר על כרת או מכשיל אחרים. איך זה בדיוק מתיישב? בתודה מראש!!

תשובה

לכבוד השואלת,

ההתקדמות בעבודת השם נמדדת לפי המצוות ולפי ההתקשרות להשם יתברך שזכה אליו האדם בחייו.

כל עבירה שאדם עובר ח"ו, גורם לו מחסום לגבי התקשרותו להשם.

ומקובל אצלינו מחז"ל: שאין עברה מכבה מצוה. כלומר, שאין העברות מחסרים בעצם את זכות המצוות שאדם קיים ; רק שהם גורמים מחסום וכיסוי. ואת המחסום הזה צריכים להעביר בדרך של זיכוך, וכגון בדרך של תשובת המשקל.

ונמצא לפי זה, שאפילו אם אדם עבר עבירה, אין הוא מפסיד את המעלה שהרוויח דרך עשיית מצוותיו. אלא, יעשה תשובה - שזה בכוחו למחוק את המחסומים, ואח"כ בבוא הזמן ימדדו לו מאיפה שהתחיל בחייו עד איפה שהגיע ויקבל על זה שכר שלם, בעזרת השם.

בברכה

רב נחום