שאל את הרב - כללי

האם מתעשרים מעבודה קשה?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

אני לאחרונה גיליתי את היהדות, אני לאחר תואר ראשון ותמיד חשבתי שכדי להצליח בחיים ולהיות מאושר צריך לעבוד קשה ולשאוף להעשר ואני באמת שואף להעשר. אך שומע רבנים אשר אומרים שאדם לא צריך להאמץ הרבה בשביל פרנסה אלא להראות השתדלות והקב"ה יספק לו פרנסה. אך זה משתלב עם העובדה שיש עשירים מאוד בעולם ופרט עשירים? האם הרצון להתעשר זה שאיפה מיותרת של האדם? כי אנו רואים שרבים האנשים עם אמונה ובפרט דתיים הם לא עשירים ואף בעלי הכנסות מינימליות, לכן אני תוהה האם הרצון שלי להתעשר על ידי עבודה קשה הוא מיותר.

תשובה

שלום וברכה

צריך לעשות השתדלות סבירה כדי להגיע לפרנסה בקלות ועל כן לימודי תואר כיום הם בגדר השתדלות סבירה לפרנסה.

אולם ברור שלא ההתאמצות מעשירה אלא גזירת שמיים היא שמעשירה. ואכן רבים העובדים קשה ואינם מתפרנסים בריווח ויש שלא עושים כמעט מאומה ונהיים עשירים מופלגים.