שאל את הרב - כללי

מה ההבדל בין כסילים לבעלי דעת?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב השלום וברכה, רציתי לדעת אם תוכל בטובך להסביר לי את המושג "בור ועם הארץ". אף פעם לא ממש הבנתי מדוע דווקא ה"בורים", ה"כסילים" הינם עם הארץ ומדוע (אבקש את סליחתך על כך) נראה שהם מתרבים והאיזון בין מספר הכסילים לבעלי הדעת מתערער. תודה והמשך שבוע טוב, רגב.

תשובה

רמב "ם
בור. הוא שאין לו לא חכמה ולא מדות:
 ועם הארץ. הוא שאין לו מעלות שכליות אבל יהיו לו קצת מעלות המדות:

רע"ב על מסכת אבות פרק ב משנה ה
(ה) בור - ריק מכל דבר ואפי' בטיב משא ומתן אינו יודע. והוא גרוע מעם הארץ. תרגום והאדמה לא תשם. וארעא לא תבור:

רע"ב פרק ה' משנה י'
 שלי שלך ושלך שלי עם הארץ - שנהנה ומהנה בשוה. וזהו ישובה של הארץ. אבל אינו יודע קרא דכתיב (משלי טו) ושונא מתנות יחיה. וזהו לשון עם הארץ האמור בכ"מ שרוצה בתקונה של הארץ אבל אין בו חכמה להבדיל בתקונין הראויין: