תפילה וברכות

למה מברכים על הפיל משנה הבריות?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

ידוע שהקוף יצא מהאדם בדור הפלגה. שמעתי שגם הפיל הוא יצא מהאדם, ולכן מברכים על שניהם משנה הבריות. מה הקשר של הפיל לעניין זה?

תשובה

שלום רב,

יש אומרים שהסיבה שמברכים על הקוף ועל הפיל משנה הבריות היא משום שהם דומים לאדם במקצת דברים (רבינו המאירי במסכת ברכות דף נח עמוד ב).

וראה עוד במלאכת שלמה במסכת כלאים (פרק ח משנה ו) שכתב, שמעתי מפי חכם חסיד מקובל ר' משולם זצ"ל על ההיא דתניא בברכות (דף נח עמוד ב) הרואה פיל וקוף וקיפוף אומר ברוך משנה הבריות, דקשיא מאי שינוי שייך התם דהא כל בעלי חיים נמי משונה צורתם זו מזו. ותירץ, דבזמן דור המבול נפרע הקב"ה מן האנשים שהפכן לקופים ופילים, והיינו שהקוף דומה לאדם, ופיל נמי מבין לשון בני אדם.

ואמנם מופיע במסכת סנהדרין (דף קט עמוד א) שאנשי דור הפלגה נחלקו לג' כיתות וכו' וזו שאומרת נעלה ונעשה מלחמה נעשו קופים ורוחות ושידים ולילין. ע"ש. אך לא מופיע פילים.

אולם כך מובא בסדר הדורות (אלף תתקע"ג) בשם ספר הישר, אשר אמרו נעלה השמים וכו' היו לקופים ושנהבים. ע"ש. ושנהבים הכוונה לפילים, וכמו שפירש רש"י (דברי הימים ב' ט כא) שנהבים - שן פיל ופיל עצמו.

בברכה,

הלל מאירס