תפילה וברכות

תפילת שמונה עשרה+++

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, ב"ה אני מתפללת שלוש תפילות ביום לפחות שחרית, מנחה, ערבית ותמיד הייתי מיתפללת תפילת שמונה עשרה בקול יחסית, אך שפעם אחת אחי שמע אותי באמצע תפילת ערבית של שמונה עשרה מתפללת בקול . הוא אמר לי שאסור להיתפלל שמונה עשרה בקול שאלתי אותו למה אסור ? הוא לא ידע למה הוא ידע שאסור לכן אני רוצה לדעת למה מיתפללים תפלת שמונה עשרה ללא קול ? בתודה איב

תשובה

שולחן ערוך הרב אורח חיים הלכות תפלה סימן קא

סעיף ב
לא יתפלל בלבו לבד אלא מחתך הדברים בשפתיו ומשמיע לאזניו בלחש ולא ישמיע קולו (לאחר העומד אצלו חוץ לד' אמותיו) שנאמר רק שפתיה נעות וקולה לא ישמע וכל המשמיע קולו בתפלתו ה"ז מקטני אמנה כאלו אין הקב"ה שומע תפלת לחש (וחכמים תקנו תפלה בלחש לגמרי שלא להשמיע אלא לאזניו בלבד כדי שלא לבייש עוברי עבירה שהם מתוודים על עונותיהם בתפלה):

סעיף ג
ואם אינו יכול לכוין בלחש או שאינו יכול לכוין כל כך כמו בקול רם מותר להגביה קולו כדי לכוין יפה והוא שמתפלל בינו לבין עצמו אבל בצבור אסור להגביה קולו מפני שמטריד הצבור אלא אם אינו יכול לכוין בלחש ילך ויתפלל בביתו בקול ואפילו אם יכול לכוין בלחש כמו בקול אם משמיע קולו כשמתפלל בביתו כדי שילמדו ממנו בני ביתו נוסח התפלה מותר.
.... ואעפ"כ יותר טוב להתפלל בלחש אם יכול לכוין ועכ"פ יזהרו שלא להגביה קולם יותר מדאי שכל המגביה קולו הרבה ה"ז מנביאי השקר שנאמר בהם ויקראו בקול גדול.
ומכל מקום ש"ץ המגביה קולו כדי לעורר הכוונה ולהשמיע יפה לבריות יפה הוא עושה שעיקר תפלת הש"ץ נתקנה בקול רם אבל אותם שעושים כן להראות קולם עושים שלא כהוגן: