שאל את הרב - כללי

מהו המקור לשלושת האהבות המוזכרות בתורה?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

הרמבם כותב על 3 סוגי אהבה: אוהב התועלת, אוהב המנוחה ואוהב המעלה. באיזה ספר זה כתוב, ומה פירוש כל סוג? תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

רמב"ם  אבות פ"א משנה ו' ואמר וקנה לך חבר זכר אותו בלשון קניה ולא אמר עשה לך חבר או התחבר לאחרים הכוונה בזה שצריך לאדם שיקנה אוהב לעצמו שיתקנו בו מעשיו וכל עניניו כמו שאמרו או חברותא או מיתות' ואם לא ימצאהו צריך להשתדל בו בכל לבו ואפי' אם יצטרך שימשכו לאהבתו עד שישוב אוהב ולא יסור מהמשך תמיד אחר רצונו עד שתתחזק אהבתו כמו שאמרו בעלי המוסר כשתאהו' לא תאהוב על מדותיך ואמנם תאהבהו על מדות אהוביך וכשיכוין כ"א משני האהובי' אל זאת הצווא' יהיה כוונת כ"א משניהם להפיק רצון חברו ויהיה כוונת שניהם יחד דבר א' בלא ספק ומה טוב מאמר אריסטוטלוס האוהב אחד הוא ואתה והאוהבים ג' מינים. אוהב תועלת. אוהב מנוחה. ואוהב מעלה. אמנם אוהב תועלת כאהבת שני שותפים. ואמנם אוהב מנוחה הוא ב' מינים אוהב הנאה ואוהב בטחון. אמנם אוהב הנאה כאהבת הזכרים לנקבות וכיוצא בהם ואמנם אוהב בטחון הוא שיהיה לאדם אוהב תבטח נפשו בו לא ישמר ממנו לא במעשה ולא בדבור וידיעהו כל עניניו הטוב מהם והמגונ' מבלתי שיירא ממנו שישיגהו בכל זה חסרון לא אצלו ולא זולתו כי כשיגיע לאדם בטחון באיש זה השעור ימצא מנוחה גדולה בדבריו ובאהבתו הרבה. ואוהב מעלה הוא שיהיה תאות שניהם וכוונתם לדבר א' והוא הטוב וירצה כל אחד להעזר בחבירו בהגיע הטוב ההוא לשניהם יחד וזה האוהב אשר צוה לקנותו והוא כאהבת הרב לתלמיד והתלמיד להרב עכ"ל רבינו בפ"י.