שאל את הרב - כללי

חז״ל - מה פירוש ניתנה נבואה לשוטים

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

מה אומר המשפט ״הנבואה ניתנה לשוטים״?

תשובה

לכבוד השואל,

הכונה בזה לפי הבנתי, כי כתוב בנביא (עמוס ג-ז) "לא יעשה השם אלקים דבר, כי אם גילה סודו אל עבדיו הנביאים". ולמדנו מכאן, שכאשר הקב"ה רוצה להביא איזו השגחה על העולם, הוא מגלה מקודם את מה שעתיד לקרוא לעבדיו הנביאים.

וזה היה שייך כל זמן שעדיין נתקיימה הנבואה בישראל. אבל בסוף תקופת בית שני, כאשר כבר נפסקה הנבואה מישראל, האיך מודיע הקב"ה לעולם את העתיד לקרוא? ומשמיעינו הגמרא, שבזמן הגלות, הידיעה הרוחניות הזו ניתנה לשוטים - כלומר, עוברים ברחוב ושומעים מי שצועק (לפני שנת 2001) שעתיד ליפול בניני התאומים, או שהמתארח במלון בתיילאנד שומע משוגע שצועק שעתיד להיות מבול וצונאמי בחופי תיילאנד (קודם שזה קרה). ואנשים לא מתיחסים לזה כ"כ ברצינות מכיוון שזה משוגע ושוטה שצועק כן; לכן השמיענו חז"ל שיתכן ולפעמים מה שהם אומרים זה אמיתי.

בברכה,

רב נחום