שאל את הרב - כללי

שאלה בפרקי אבות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

"..מאוד מאוד הוי שפל רוח שתקות אנוש רמה" שאלה ראשונה: מי מקוה להיות רמה? וגם אם תגיד שצריך לקוות להיות רמה במציאות העגומה אף אחד לא מקוה לזה והתנא השתמש בלשון כאילו זה דבר פשוט שכולם מקוים להיות רימות. ושאלה שניה למה ייחס את הדמות דווקא לאנוש בן שת ובכלל בכללי למה בני האדם מיוחסים במקרים רבים ל"אנוש" שהוא דמות יחסית "שולית" שלא ידוע עליה הרבה בכלל ולא לנח לדוגמא או חנוך וכו´..?

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות;

לפעמים, מילים במקרא ובמשנה, הם מתפרשים בשינוי קצת מהשפה המדוברת בימינו. המפרשים מסבירים "תקוות אנוש רימה", כלומר, סופו ואחריתו.

האנשים נקראים בשם "אנוש", מפני שאדם הראשון נברא בצלם א-לוהים מושלם, וכך בנו הוא שת, כמפורש גם אצלו בכתוב: בדמותו כצלמו, ורק מאנוש התחילו להיות אנשים רגילים, מפני שאדם ושת כמלאכים ממש היו, בצלם א-לוהים מושלם.

ברכה והצלחה;

יעקב משה