האם איסור לשון הרע כולל לשון הרע על ילדים?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום הרב 1)היום אחי סיפר לי שכשהם היו בטיול אתמול אז הוא הניח על הבן שלו תוכי והבן שלו פחד אז כשהוא הצתלם עם התוכי הבן שלו עמד בצורה מסוימת שגרמה לאחי לצחוק וכשהוא סיפר לי את זה צחקתי האם זה לשון הרע?(הבן של אחי הוא ילד בן 4)ובכלל תוכל להסביר לי למה זה לשון הרע או לא תלוי בתשובה שלך לשאלה הקודמת, 2)אם משהו מספר לי משהו על מישהו מותר לי לצחוק כדי לא להעליב את המספר?ואם משהו מספר לקבוצה ואני לא מראה שאני מקשיב להם אבל אני צוחק ממה שהם אומרים האם מותר? 3)אם מישהו מספר לי לשון הרע ואני לא יכול להיתאפק ואני צוחק אני אנוס? 4)אם הגעתי לבית הכנסת באיחור(תפילת שחרית) ודילגתי על הכל וקראתי שמע ישראל ו 18 וסיימתי את שחרית עם הציבור האם אני יכול להשלים את מה שדילגתי עם ברכה?ומה בנוגע לשאר התפילות?

תשובה

שלום וברכה

1. לא, מאחר וילד קטן אין פסול בהתנהגות זו.

2. אין לחזק ידי עוברי עבירה ואם יש בזה משום לשון הרע אסור לצחוק כדי לחזק את ידי המספר, יש לבקש ממנו שלא יספר לך להבא לשון הרע.

3. יש להשתדל לא להקשיב לשון הרע ומתחילת הסיפור לא לקבל את הדברים כאמת.

4. יש להשלים ללא ברכה.