מהו טעם איסור חלב נוכרי?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב! רציתי לשאול אותך שאלות על מס´ נושאים... 1 - בקשר לחלב נוכרי, מדוע אסור לאכול אבקת חלב נוכרי, במוצרים שכתוב עליהם בפירוש שזה כ-ש-ר? אנשים לא באו סתם ונתנו כשרות על דברים, בטוח הייתה להם סיבה להתיר לרשום "כשר" על מוצרים מסויימים של חלב נוכרי. 2 - שאלה שניה היא בקשר לבשר עוף ובשר בקר. מדוע צריך גם על בשר עוף לחכות 6 שעות? הרי ידוע לכל שבשר בקר הוא בהרבה יותר כבד מבחינת עיכול וכו´, מבשר עוף, אז אם הטענה היא שעל בשר עוף מחכים 6 שעות, והרי בשר בקר יותר חמור ואפילו מתעכל לאט יותר, למה על בקר לא מחכים אפילו יותר מ-6 שעות.?! 3 - בקשר לשפתונים, האם מותר לשים שפתון שאין עליו כשרות? ואם לא, למה? כדוגמאת שפתון לובלו

תשובה

שלום וברכה

1. חלב נוכרי, מתוייג ככשר לאלו שאין מקפידים כיום על איסור חלב נוכרי ביצור במפעלים מסודרים תחת ביקורת משרד הבריאות. הגאון רבי משה פיינשטיין התיר את החלב הזה, ולפיכך הוא מתוייג ככשר על ידי ה-OU  והרבנות הראשית.

רוב גדולי ישראל בארץ ישראל אוסרים חלב זה, ולא מסכימים להתיר אותו אל בדיעבד ובשעת הדחק גדול.

לגבי אבקת חלב נוכרי יש יותר מתירים, אבל עם זאת, רבני כשרויות המהדרים לא מסכימים להיתר זה.

2. יש מהראשונים שהזכירו הבדל בין בשר עוף לבשר בקר, לגבי שיעור זמן ההמתנה, אבל הם בעצמם מסיקים שמנהג כל ישראל לא לחלק ולהמתין בין כל סוג של בשר 6 שעות. [אם לא לחולים וחלשים]. ואע"פ שבשר עוף בחלב איסורו אינו אלא מדרבנן, מכל מקום השוו חכמים את דבריהם לדברי תורה בכדי לעשות גדר וסייג, והתורה ציוותה לשמוע ולקבל סייגי החכמים.

3. אין צורך בכשרות במהלך השנה, אלא אם כן מרגישים טעם בפה מהשפתון. בפסח יש להדר על כשרות.

בהצלחה - מנשה ישראל