חברה והשקפה

מוצאם של יהודי אתיופיה?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב אני עוסק רבות בנוגע ליהדות אתיופיה בתור אחד שחיי בקהילה עכשיו אנחנו מבינים שיהדות אתיופיה מיוחסת לשבט דן אך הפסיקה הזו מאוד מעסיקה אותי מפני ששבט דן גלה לאחר שאשור הגלה אותו יחד עם עשרת השבטים האבודים. אך כיצד זה אפשרי יהדות אתיופיה מבססת את חג הסיגד לחידוש הברית שעם הקב"ה עם עם ישראל עפ"י ספר עזרא ונחמיה וכיצד אפשרי שחגגו את פורים באתיופיה אם הם גלו זקני העדה מחשיבים עצמם למלכות יהודה לאחר קריעת המלכות וטוענים שהיו בזמן בית הקדש השני ואחד הטענות שלהם שהם גרגיר קטן של שבט בנימין אפרים ומנשה שגלו בין גלות פרס לבין יוון ובאמת מוזכר כי קצת מאפרים ומנשה נכנסו לנחלת בנימין ויותר מכך הם בודדו את עצמם גם מגרים שחברו לדת אך מהו הסבר הגיוני לכך שהם שבט דן?

תשובה

שלום וברכה

לדעתי חג הסיגד הוא עתיק יותר, >רק שבאתיופיה הקדימו התענית מר"ח כסליו לערב ראש חודש - עקב האיסור להתענות בראש החודש.

בשו"ת דברי דוד להרדב"ז ז"ל סי` ה` קבע כי ידות אתיופיה הם משבט דן בלי ספק.

ובתשובה אחרת (בסי` ט` שם) מגדיר אותם הרדב"ז בכזאת: הדבר מפורסם דלעולם יש מלחמה בין מלכי כוש שיש להם שלשה מלכיות קצתו של ישמעאלים וקצתו נוצרים וקצתם ישראלים משבט דן, ...ולא תשבות המלחמה ביניהם ובכל יום שובים אלו מאלו שבויים, עכ"ל.

וראה בספר "מעבר לנהרי כוש", עמוד 275 והלאה. ובספר "יהדות אתיופיה, זהות ומסורת", עמוד 186 והלאה.

לדעת הזוהר, יד ימינו של משיח בן דוד, יהיה אחד מהעדה שלכם מצאצאי שבט דן, ויהיה שמו `שריה` בשין שמאלית.

יותר מזה איני יודע.

בהצלחה - מנשה ישראל