הווי דן את כל האדם לכף זכות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שאלה: האם לחשוב לפני שדנים אדם לכף , האם זה נכון לדון אותו , או לדון אותו מתוך תמימות?

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

החפץ חיים ז"ל היה אומר: כתוב: תמים תהיה - עם ה' א-לוהיך. רק עם השם א-לוהיך תהיה תמים, אך לא עם בני אדם!

יש לדון את כל האדם לכף זכות, מתוך ידיעה והבנה שהם רק בני אדם, ולכן הם חוטאים וטועים לעיתים, ונכשלים ונתקלים לפעמים, אפילו האנשים הצדיקים והטובים, ויש להתרכז ולהבליט ולהדגיש, רק מעלות וטובות של כל אחד ואחד, אך לא להיות תמים.

ברכה והצלחה;

יעקב משה