שאל את הרב - כללי

יכול להיות ששינו את המשנות?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

אני נתקל בגמרא בתירוצים שהגמרא מביאה כמו זו ואין צריך לומר זו ומקרים אחרים שבעצם אומרים שהתנא הוסיף וכתב מה שצריך אבל הוסיף גם תוספות מיותרות והרי למדתי מבסיס ששום אות ומילה בתורה לא מיותרת אז איך מיישבים את הקושי במקרים האלה ?

תשובה

בס"ד
שלום וברכה,
אם היו משנים את המשנה המקורית - לא היתה לך כל גרסה אחרת. אל תשכח שהאמוראים הם אלו שמסרו לנו את המשניות שכתב רבי יהודה הנשיא, ללא שינוי, ורק בזכות ישרותם אתה יכול לראות את ההבדלים ולהשוות.
כאשר הגמרא מתקנת גרסה במשנה, זאת מכיוון שהיתה להם בדרך כלל "ברייתא", שהיא משנה שעברה בעל פה על ידי תלמידים אך לא נכתבה, ולפי הברייתא הם מבינים מה היתה המשמעות המקורית של המשנה. לעיתים רבות המשנה דיברה בלשון קצרה או סתומה מתוך הידיעה שהתלמידים מבינים את הכוונה המלאה של הדברים. ברבות הדורות כשההבנה הצטמצמה נולד הצורך המחודש לפרט את דברי המשנה ולתקן מילים לשפה יותר ברורה ופשוטה.
כמובן שהמשנה המקורית לא שונתה ולא בוטלה, אלא נוספה בה הבנה על פי המסורת, והדיונים בה נכתבו ותועדו בגמרא.
אני מציע לך ללמוד גמרא עם חברותא כדי להבין את הטקסט התלמודי ולמצוא תשובות לכל שאלותיך תוך כדי לימוד, כי זו השיטה הבריאה ביותר ללמוד.

לשם כך אני מציע לך להתקשר לארגון לב לאחים,
הם יסדרו לך מישהו שידריך אותך אישית.
הטלפון הראשי של לב לאחים:
תענה לך מזכירה, תאמר את המצב שלך ואיפה אתה גר, ותבקש פעיל באזור שלך.
דבר איתו ותבקש ממנו הדרכה אישית. זה יעשה לך רק טוב.
הם נמצאים בכל הארץ. הם יכולים לסדר לך בקלי קלות מישהו שידריך אותך אישית, ידבר איתך, יחזק אותך וכו'. אולי שיעורי תורה באזור? אולי הלכות שאתה רוצה ללמוד? אולי שידוך? הכל מתחיל איתם, והם בכלל לא לוחצים. הכל צריך לבוא ממך.
אין לך בכלל ממה לפחד או להתבייש. תזכור - כל הרצון צריך לבוא ממך. אף אחד לא ירדוף אחריך.
תחליט עבור מה אתה חי, ומדוע אתה עתיד למות, ולפני מי אתה עתיד ליתן דין וחשבון - ולפי זה תנהל את החיים שלך בהווה.
אני מציע לך לא להתעכב, ולהתקשר ללב לאחים עוד היום, לבקש רב באזור בו אתה גר, ולספר לו בדיוק את המצב שלך, ולשאול אותו איך אתה יכול להתחזק בשמירת היהדות.
וזכור שגם דרך בת אלף קילומטר מתחילה בצעד אחד קטן.
אתה גם מוזמן להכיר את היהדות, דרך סימינר של ערכים:
ועוד עצה אחרונה לסיום - כל יום תצפה לפחות בהרצאה אחת בערוץ/אתר הידברות!
זה יחזק אותך ויתן לך שמחה בחיים. אני אומר לך את זה מנסיון של הרבה מאוד אנשים.
הרבה אומרים לי שהרב פנגר מאוד מעניין באתר הידברות. נסה לצפות כל יום בהרצאה של מרצה אחר.
  בהרצאה אחת לפחות ואתה תראה איך אתה מגלה עולם שלם. זה באמת עושה טוב, ונותן הסתכלות חיובית יותר על החיים. נסה כל פעם משהו אחר באתר הידברות, עד שתמצא נושא או רב שבאמת מעניין אותך.
יש על זוגיות, יש על חוכמת חז"ל ופרקי אבות, יש על הטבע והעולם, יש על רוחניות והנשמה שבאדם, יש על על טבעי, על מוות קליני, על קבלה, יש כמעט בכל נושא אפשרי.
שעה ביום של שיעור תורה זה לא הרבה, אבל עושה הרבה מאוד לנשמה.
בברכה,
דניאל בלס