מהו חשבון שנות השמיטה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום במסכת ר"ה ט. מחלוקת ר"י ורבנן אם יובל מצטרף למנין שנות השמיטה. תמוה לי הכיצד, ומתי, איבדו כל עם ישראל את חשבון שנות השמיטה - דבר בסיסי למדי! - כך שלחז"ל לא היית מסורת מקובלת בזה? תודה

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה מאוד;

התשובה היא שכבר בימי הבית ראשון, הפסיקו מניין היובלות, וזו בהתאם לכלל שבתלמוד בבלי מסכת ערכין: דתניא: משגלו שבט ראובן ושבט גד וחצי שבט המנשה בטלו יובלות, שנאמר: וקראתם דרור בארץ לכל יושביה, בזמן שכל יושביה עליה ולא בזמן שגלו מקצתן;
יכול היו עליה והן מעורבין, שבט בנימין ביהודה ושבט יהודה בבנימין, יהא יובל נוהג? תלמוד לומר: לכל יושביה, בזמן שיושביה כתיקונן ולא בזמן שהן מעורבין!

הצלחה וברכה;

יעקב משה