תפילה וברכות

מדוע הגבר מברך "שלא עשני אישה"?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, ישנה ברכה בברכות השחר שקצת מציקה לי "ברוך... שלא עשני אישה". כשחיפשתי תירוץ לברכה זו קראתי שהסיבה לכך היא שנשים פטורות מחלק מהמצוות שהזמן גרמן. אני מבינה מהותית את העניין, מה שלא ברור לי הוא שאם באמת זו הסיבה לברכה הזו למה היה צריך לנסח אותה בצורה שהיא מנוסחת ולא להגיד מפורשות "ברוך... שלא פטר אותי ממצוות שהזמן גרמן וכו´.." למה אם רוצים להגיד דבר מסוים אומרים אותו בצורה עקיפה שעלולה לפגוע באדם אחר ( במקרה זה במין האחר). אני חושבת שברכות השחר הן ברכות כ"כ חשובות. כל בוקר הן נאמרות וזה הדבר הראשון שאומרים בבוקר, לדעתי הניסוח של הברכות הוא מאוד חשוב, ואני רוצה להבין מה משמעות הנוסח ולמה דווקא נוסח זה נבחר. זה נורא חשוב לי, אשמח לתשובה מפורטת. טל.

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה מאוד;

האשה עובדת קשה יותר מהגבר, בהריון, לידה וגידול ילדים וכו', ואף גבר לא היה עומד במטלות של האשה, ולכן הוא מברך "שלא עשני אשה", לפי שהוא פשוט לא היה עומד בזה, וכמובן, השכר לפי הצער, ולכן נאמר בתלמוד שהנשים מקבלות שכר גדול משל גברים.

ברכה והצלחה;

יעקב משה