שאל את הרב - כללי

מחלוקות במסורת

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום. לא מובן לי איך יתכנו מחלוקות בחז"ל בדינים הנוגעים למעשה - האם חלקו על המסורת? או אולי היו מסורות סותרות? ואפילו בדיני המקדש נחלקו דוגמת מס´ תענית דף ג ע"א שחולקים באילו ימים מנסכים המים. הרי הם היו בזמן שבית המקדש היה קיים! איך שייכת כאן מחלוקת?

תשובה

בס"ד
שלום וברכה,
אל לך להתרגש. כל המחלוקות נפלו רק בפרטי הדינים ולא חלילה בדינים עצמם. גם כאשר יש מחלוקת על סדר הפרשיות שבתוך התפילין לא תמצא מחלוקת לגבי התפילין עצמם (הפרשיות שמניחים בתוכן, צורתן, צבען, הכנתן, הנחתן על הזרוע והראש, ברכתן וכו').
המחלוקות שראית לגבי המקדש נוצרו לאחר חורבן בית המקדש השני בין תקופת התנאים לתקופת האמוראים. המשנה נכתבה לפני 2000 שנה, והגמרא לפני 1500 שנה בערך. האמוראים היו התלמידים של התנאים, והם התאמצו מאוד לדייק בדבריהם ולהבינם.
דניאל בלס