שאל את הרב - כללי

מתי נבנה מגדל בבל ושאלות נוספות?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

האם מגדל בבל נבנה בדור הפלגה? בדור הרביעי לאחר המבול? ע"י נמרוד? או שהוא נבנה לפני המבול? שהרי בפרק י´ כתוב שכל אחד מהאחים הביא ילדים והם נפרדו איש לגוייהם לארצותם... וללשונותיהם!!! וזה קורה אחר המבול. באותה הזדמנות כתוב שנמרוד... מלך בבבל, לא כתוב שהוא בנה אותה! הוא היה צייד, לא בנאי. איך העובדה שהם נפרדו איש ללשונותיהם מסתדר עם העובדה שכולם היו תחת שפה אחת בפרק יא´? מתי הם הספיקו להיות תחת שפה אחת בדור הרביעי? משהו לא מסתדר פה. בתודה אליה

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

הכלל הוא שאין מוקדם ומאוחר בתורה. הכתוב בפרק י"א שכולם דיברו בשפה אחת וגו', כוונתו היא לתאר כיצד התפתח העניין הנ"ל בפרק י', שנפרדו איש ללשונו, למשפחותם בגוייהם וגו', וכן דרך המקרא לפעמים, לפרט אחר כך, כלל שלפני כן.

נמרוד נולד לכוש, בן חם, בן נח, והוא יעץ לבנות את המגדל, כי הבניין נעשה על ידי כולם, וכמבואר בפסוקים.

ברכה והצלחה;

יעקב משה