ציור ילדים על קירות בשבת ושאלות נוספות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, 1. לפעמים הילדים שלי בשבת מוצאים עטים, מטבעות ושאר מוקצה ואוחזים ביד. האם מותר לי להגיד להם להחזיר למקום או לשים במקום מסויים, והאם מותר לי לקחת את זה מידם (אם זה עט הם עלולים לקשקש על הקירות..) הם בני 2,3,4 ב"ה

. 2. האם מותר לי להשתמש בשבת בקלסר שיש בו דפים, לפתוח ולסגור אותו, על מנת להעביר שיעור תורני?

3. קראתי בשמירת שבת כהלכתה שיכולה להיות בעיה בפתיחת מקררים בשבת, מעצם הפתיחה שלהם שזה קשור לחשמל. האם היום זה גם קורה? איך אני בודקת עם המקרר שלי?

 4. האם מותר לענוד שרשרת בשבת ולהורידה בשבת (בגלל החיבור של השרשרת לפתוח ולסגור אותו)

5. חברה שלי מצאה עט מתחת לכסא בכיתה. היא שאלה את בנות הכיתה אם מישהי איבדה עט שתגיד לפי סימנים. אף אחת לא איבדה. היא שואלת אם עליה להראות את העט לחברות כי אולי אם יראו באיזה עט מדובר אולי יזכרו שאיבדו. ואחר כך אם אף אחת לא דורשת אות האם יכולה לקחת את העט לעצמה? בתודה!

תשובה

שלום וברכה

1. מותר.

2. כן.

3. אין חובה לברר ומותר לפתוח ולסגור. הרוצה להחמיר תבוא עליו ברכה. ולא יפתח את המקרר כאשר המנוע סגור אלא בשינוי כגון במרפק וכדו'.

4. מותר.

5. הוא יכולה להחזיק את העט לעצמה. אם יש סיכוי שכאשר יראו את העט יזכרו שהעט הזה של אחת הבנות יש להראות את העט.