תפילה וברכות

משמעות ברכת המחייה וחשיבותה

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב רציתי לשאול מה זה ברכת המחייה , על מה מברכים אותה , והאם אפשר לשלוח לי אותה . ובנוסף רציתי לשאול מה זה ברכת בורא נפשות , על מה מברכים אותה , והאם אפשר לשלוח לי אותה . תודה מראש שמואל

תשובה

שלום וברכה

על דבר שבירכו עליו בורא מיני מזונות, מברכים לאחר האכילה ברכת "מעין שלש" - על המחיה

וזה הנוסח

בָּרוּךְ אַתָּה ה` אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם עַל:

(על היין -) עַל הַגֶּפֶן וְעַל פְּרִי הַגֶּפֶן:

(על פירות משבעת המינים -) עַל הָעֵץ וְעַל פְּרִי הָעֵץ:

(על מזונות -) עַל הַמִחְיָה וְעַל הַכַּלְכָּלָה:

(על מזונות ויין ביחד -) עַל הַמִּחְיָה וְעַל הַכַּלְכָּלָה וְעַל הַגֶּפֶן וְעַל פְּרִי הַגֶּפֶן:

וְעַל תְּנוּבַת הַשָּׂדֶה וְעַל אֶרֶץ חֶמְדָּה טוֹבָה וּרְחָבָה שֶׁרָצִיתָ וְהִנְחַלְתָּ לַאֲבוֹתֵינוּ לֶאֱכֹל מִפִּרְיָהּ וְלִשְׂבּוֹעַ מִטּוּבָהּ, רַחֵם (נָא) ה` אֱלֹהֵינוּ עַל יִשְׂרָאֵל עַמֶּךָ וְעַל יְרוּשָׁלַיִם עִירֶךָ וְעַל צִיּוֹן מִשְׁכַּן כְּבוֹדֶךָ וְעַל מִזְבְּחֶךָ וְעַל הֵיכָלֶךָ, וּבְנֵה יְרוּשָׁלַיִם עִיר הַקֹּדֶשׁ בִּמְהֵרָה בְּיָמֵינוּ וְהַעֲלֵנוּ לְתוֹכָהּ וְשַׂמְּחֵנוּ בְּבִנְיָנָהּ וְנֹאכַל מִפִּרְיָּהּ וְנִשְׂבַּע מִטּוּבָהּ וּנְבָרֶכְךָ עָלֶיהָ בִּקְדֻשָּׁה וּבְטָהֳרָה:

(בשבת) וּרְצֵה וְהַחֲלִיצֵנוּ בְּיוֹם הַשַּׁבָּת הַזֶּה:

(בר"ח) וְזָכְרֵנוּ לְטוֹבָה בְּיוֹם רֹאשׁ הַחֹדֶשׁ הַזֶּה:

(בר"ה) וְזָכְרֵנוּ לְטוֹבָה בְּיוֹם הַזִּכָּרוֹן הַזֶּה:

(ביו"ט( וְשַׂמְחֵנוּ בְּיוֹם חַג (פלוני) הַזֶּה:

כִּי אַתָּה ה` טוֹב וּמֵטִיב לַכֹּל וְנוֹדֶה לְךָ עַל הָאָרֶץ וְעַל:

(על היין -) פְּרִי גַפְנָהּ: בָּרוּךְ אַתָּה ה` עַל הָאָרֶץ וְעַל פְּרִי גַפְנָה:

(על הפירות -) פֵרוֹתֶיה: בָּרוּךְ אַתָּה ה` עַל הָאָרֶץ וְעַל פֵּרוֹתֶיה:

(על מזונות - )הַמִחְיָה: בָּרוּךְ אַתָּה ה` עַל הָאָרֶץ וְעַל הַמִחְיָה:

(על מזונות ויין ביחד -) הַמִּחְיָה וְעַל פְּרִי הַגֶּפֶן: בָּרוּךְ אַתָּה ה` עַל הָאָרֶץ וְעַל הַמִחְיָה וְעַל הַכַּלְכָּלָה וְעַל פְּרִי גַפְנָה:

מלבד אורז שאע"פ שבירכו עליו `מזונות` אין מברכין אחריו `על המחיה` אלא בורא נפשות כמצויין להלן.

על דבר שבירכו עליו בורא פרי העץ, האדמה, שהכל, מברכים בָּרוּךְ אַתָּה אדוני אֱלוֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם בּוֹרֵא נְפָשׁוֹת רַבּוֹת וְחֶסְרוֹנָן עַל כָּל מַה שֶׁבָּרָא לְהַחֲיוֹת בָּהֶם נֶפֶשׁ כָּל חָי. בָּרוּךְ חֵי הָעוֹלָמִים:

על פירות משבעת המינים וכן אחרי שתיית יין, מברכים אחרי האכילה או השתיה ברכת על הפירות, או על הגפן, המקבילה לברכת `על המחיה` כפי שתראה בנוסח שהבאתי.