שאל את הרב - כללי

שאלות כלליות*****

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אשמח אם תוכל לענות לי על מס´ שאלות: 1) ע"פ ידיעתי כאשר אוכלים פירות וירקות והם רטובים או שטובלים אותם במשהו רטוב יש ליטול ידיים כמו נטילה שנוטלים על לחם (3 ימין ו- 3 שמאל) אך ללא הברכה על הנטילה. האם יש ליטול ידיים בצורה דומה גם על מזונות שאינם פירות וירקות והינם רטובים- כגון שטובלים וופל בתה? 2) האם על ארטיק קרח מברכים ברכה ראשונה ואחרונה? ועל גלידה? ועל מסטיק? 3) בקריאת שמע שעל המיטה ישנו קטע שקוראים "אנא בכח גדולת ימינך תתיר צרורה וכו´..." ולאחריו יש לקרוא את הפס´ של אותו היום בשבוע בו אנו נמצאים 3 פעמים, האם לקרוא את הפס´ 3 פעמים לאחר אמירת "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד" (אשר מסיים את הקטע הנ"ל) או לפניו. אינני יודעת את הסדר המדויק. 4) אני קוראת "תיקון הכללי" מידי יום ורציתי לדעת האם ביהי רצון שלפני אמירת תהילים ניתן לשנות בפס´ "ואל תקחנו מהעולם הזה קודם זמננו עד מלאת שנותינו בהם שבעים שנה..." את המילים שבעים שנה ל- מאה ועשרים שנה? 5) בתפילות שחרית ומנחה ל-א קיים דגש בתוך האות ב´ בברכה הבאה: "ראה נא -ב-ענינו וריבה ריבנו ומהר לגאלנו גאלה שלמה למען שמך..." ואילו בתפילת העמידה בערבית בדיוק באותה הברכה כ-ן קיים דגש בתוך האות ב´. איך זה יתכן? הרי התפילה הינה קבועה ולא אמורה להשתנות נכון? במיוחד כאשר יש להקפיד על דקדוק... (אני משתמשת בסידור "עבודת השם"). 6) כמו כן, גם בפרק ק"נ שבתהילים- אצלי בסידור "עבודת השם" ישנם 2 מילים : "בגבורותיו ו- "בצלצלי שמע" כאשר האותיות הראשונות במילים אלו (ב´) א-י-נ-ם דגושות. ואילו בתיקון הכללי שאני קוראת הם כ-ן דגושות. פשוט מוזר לי שיש שינוי בניקוד ובדקדוק. אז לפי איזה מהם אוכל לסמוך ולקרוא ולהבטיח לעצמי קריאה נכונה ומקובלת? תודה מקרב לב על העזרה הרבה, עלו והצליחו בע"ה...

תשובה

שלום וברכה

1)גם כאשר טובלים וופל בתה נוטלים ידיים ולא מברכים.

2)  על ארטיק קרח מברכים ברכה ראשונה ואחרונה  וכן על גלידה על מסטיק מברכים ברכה ראשונה ולא ברכה אחרונה.

3) אומרים  את הפס´ של אותו היום  3 פעמים לאחר אמירת "ברוך שם כבוד מלכותו לעולם ועד"

4) יש לדלג את המילים  שבעים שנה.

5) צריך לומר תמיד עם דגש.

6) נכון לומר ללא דגש

בברכה – בנימין שמואלי