שאל את הרב - כללי

אישים בתנ"ך

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, ברצוני לדעת את שושלת עם ישראל איפה אוכל למצוא על מידע אמין עליהם. ובנוס קניתי ספר מחנויות ספרים לא של תשמישי קדושה בשם נשים בתנ"ך מאת הרב יהודה אדרי הוצאת דני ספרים. האם זה מכיל מידע אמין ואוכל ללמוד עלפיו. בברכה ותודה מראש אוסנת

תשובה

שלום וברכה

מתחוך ספרו של הרב זמיר כהן 9 שאלות ותשובה

שאלה: האם ידועה לנו שושלת ראשי עמינו ומנהיגיו אשר קיבלו את התורה מהדור שלפניהם ומסרוה לדור שאחריהם, מאז מעמד הר סיני ועד היום הזה?

תשובה: בהחלט כן.
מתוך התנ´´ך והתלמוד יודעים ומכירים אנו היטב את שמותיהם, פעליהם ומפעליהם של גדולי התורה מנהיגי הדורות מאז מתן תורה ועד חתימת התלמוד. ומחתימת התלמוד ועד דורינו זה ידועים ומוכרים לנו ממשיכי השושלת מתוך חיבוריהם ואיזכורם בספרי מחברים בני דורם ובני הדורות הסמוכים להם, מלבד עצם היותם מונצחים בתולדות עמנו, הזוכרם ומעביר את מורשתם ודבריהם מדור לדור.

וזה סדר מקבלי ומוסרי התורה: (יודגש כי אלו הם ראשי הדור, אך עמהם אלפי ורבבות תלמידי חכמים בכל דור)

משה רבנו קיבל תורה שבכתב ושבעל פה מאת הבורא יתברך, במעמד הר סיני.

יהושע בן נון קיבל ממשה.

פנחס קיבל מיהושע ובית דינו.

עלי (שהיה גם הכהן הגדול מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מפנחס ובית דינו.

שמואל (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מעלי ובית דינו.

דוד (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל משמואל ובית דינו.

אחיה השילוני קיבל מדוד ובית דינו.

אליהו (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מאחיה השילוני ובית דינו.

אלישע (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מאליהו ובית דינו.

יהוידע קיבל מאלישע ובית דינו.

זכריה (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מיהוידע ובית דינו.

הושע (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מזכריה ובית דינו.

עמוס (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מהושע ובית דינו.

ישעיה (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מעמוס ובית דינו.

מיכה (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מישעיה ובית דינו.

יואל (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל ממיכה ובית דינו.

נחום (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מיואל ובית דינו.

חבקוק (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מנחום ובית דינו.

צפניה (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מחבקוק ובית דינו.

ירמיה21 (שהיה גם נביא מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מצפניה ובית דינו.

ברוך בן נריה קיבל מירמיה ובית דינו.

עזרא22 (שהיה גם כהן גדול מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מברוך ובית דינו.

שמעון הצדיק (שהיה גם כהן גדול מלבד היותו גדול התורה בדורו) קיבל מעזרא ובית דינו.

אנטיגנוס איש סוכו קיבל משמעון הצדיק ובית דינו.

יוסי בן יועזר ויוסף בן יוחנן קיבלו מאנטיגנוס איש סוכו ובית דינו.

יהושע בן פרחיה23 ונתאי הארבלי קיבלו מיוסי בן יועזר ויוסף בן יוחנן ובית דינם.

יהודה ושמעון קיבלו מיהושע בן פרחיה ונתאי הארבלי ובית דינם.

שמעיה ואבטליון24 קיבלו מיהודה ושמעון ובית דינם.

הלל ושמאי קיבלו משמעיה ואבטליון ובית דינם.

רבן יוחנן בן זכאי ורבן שמעון בן הלל קיבלו מהלל ושמאי ובית דינם.

רבן גמליאל הזקן בן רבן שמעון קיבל מרבן שמעון אביו.

רבן שמעון25 בן רבן גמליאל הזקן קיבל מרבן גמליאל אביו.

רבן גמליאל26בן רבן שמעון קיבל מרבן שמעון אביו.

רבן שמעון27 בן רבן גמליאל קיבל מרבן גמליאל אביו.

רבי יהודה הנשיא28בן רבי שמעון קיבל מרבן שמעון אביו.

רבי יוחנן ורב ושמואל29 קיבלו מרבי יהודה הנשיא.

רב יהודה ורב הונא קיבלו מר´ יוחנן, רב ושמואל.

רבה ורב יוסף קיבלו מרב יהודה ורב הונא [נפטר בשנת ד´ פ´´ב]

אביי ורבא קיבלו מרבה ורב יוסף [נפטר בשנת ד´ קי´´ג]

רב אשי קיבל מרבא [רב אשי - מחבר התלמוד, יחד עם חבירו רבינא. נפטר בשנת ד´ קפ´´ז]

שושלת ראשי ישיבת סורא ופומבדיתא לאחר מות רב אשי, מחבר התלמוד.

מרימר [משנת ד´ קפ´´ז]
רב אידי בר אבין השני [משנת ד´ קצ´´ב]
רב נחמן בר הונא [משנת ד´ רי´´ב]
רב טביומי [כינויו של מר בר רב אשי ע´´ש הטוב שהיה לישראל בימיו. ראש ישיבת סורא משנת ד´ רט´´ו]
רבה תוספאה [משנת רכ´´ח]
רב אבינא [=רבינא. משנת ר´´ס. בשנה זו נחתם התלמוד. רבינא הוא אחרון האמוראים]
רבי יוסי ראש רבנן סבוראי [נפטר בשנת ד´ רע´´ד]
רב יוסף [התמנה לראש ישיבה בשנת רע´´ד]
רב עינא [ראש ישיבת סורא משנת רע´´ט. בזמן זה התמנה רב סימורא לראש ישיבת פומבדיתא]
רב חנן מאישקא [התמנה לראש ישיבת פומבדיתא בשנת ד´ שמ´´ט]
רב מרי בריה דרב דימי [התמנה לראש ישיבת פומבדיתא בשנת ד´ שע´´ס]
רב חיננא גאון [התמנה לראש ישיבת נהרדעא בשנת ד´ שע´´ד]30 רב חנא גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ ש´´צ]
מר רבא גאון [ראש ישיבת פומבדיתא מסביבות שנת ד´ ת´´ל]
רב בוסתנאי גאון [ראש ישיבת פומבדיתא מסביבות שנת ד´ ת´´מ]
רב הונא גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תמ´´ח]

רב חייא גאון [ראש ישיבת פומבדיתא מסביבות שנת ד´ ת´´ס]
רב נטרונאי גאון [ראש ישיבת פומבדיתא מסביבות שנת ד´ ת´´ע]
רב יעקב גאון מנהר פקוד [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תע´´א]
רב יהודה גאון [ראש ישיבת פומבדיתא מסביבות שנת ד´ ת´´פ]
רב יוסף גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תצ´´ח]
רב שמואל גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תק´´ז]
רב דודואי גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תק´´כ]
רב חנניה גאון בן רב משרשיא [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקכ´´ג]
רב מלכא גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תק´´ל]
רב רבא גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקל´´ב]
רב חנינא גאון הכהן [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקמ´´א]
רב הונא גאון בר יצחק [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקמ´´ד]
רב מנשה גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקמ´´ח]
רב ישעיהו גאון הלוי[ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקנ´´ה]
רב יוסף גאון בר שילי משלחי [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקנ´´ז]
רב כהנא גאון בר חנינא [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקס´´ג]
רב אבומא גאון בר שרירא [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקס´´ט]
רב אברהם גאון בר שרירא [אחיו של ר´ אבומאי ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקע´´ה]
רב יוסף גאון בר חייא [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקע´´ז]
רב יצחק גאון בר חנניה [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקפ´´ז]
רב יוסף גאון בר מרדכי [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תקצ´´ז]
רב פלטיו גאון בר אביי [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ ת´´ר]
רב אחאי גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרי´´ו ונפטר באותה שנה לאחר ששה חדשים]
רב מנחם גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרי´´ו]
רב מתתיהו גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרי´´ט]
רב אבא גאון בר רב אמי [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרכ´´ט]
רב צמח גאון בר רב פלטיו גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרל´´א]
רב האי גאון בר דוד [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרמ´´ח]
רב קמוי בר רב אחנאי [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרנ´´ה]
רב יהודה גאון בר שמואל [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרס´´ה אביו של רב חנינא גאון וסבו של רב שרירא גאון]
רב מבשר הכהן [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרע´´ו]
רב כהן צדק [נתמנה לראש ישיבה נוספת בפומבדיתא עוד בחיי רבי מבשר הכהן, ע´´י ראש הגלות דוד בן זכאי. שתי הישיבות התקיימו עד לפטירת רב מבשר הכהן בתקופה זו ראש ישיבת סורא היה רב סעדיה גאון הידוע]
רב צמח גאון [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרצ´´ה]
רב חנינא גאון בר יהודה [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תרצ´´ח]
רב נחמיה גאון בר רב כהן צדק [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תש´´ב]
רב שרירא גאון בר חנינא [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תשכ´´ז]
רב האי גאון בר שרירא [ראש ישיבת פומבדיתא משנת ד´ תשנ´´ז. התמנה לראש הישיבה בחיי אביו רב שרירא גאון, לאחר שאביו סילק עצמו מן הראשות. רב האי גאון נפטר בשנת ד´ תשצ´´ז, והוא היה אחרון הגאונים].
עד כאן היו מרכזי התורה בארצות המזרח. החל מתקופה זו התגוררו יהודים רבים גם בארצות ספרד, אשכנז וצרפת. כאשר המרחק גורם להבדלי מנהגים והבדלי דרכים בלימוד ובפסיקת ההלכה. בכך נוצר מצב בו קיימים הבדלים הלכתיים מסויימים בין העם היהודי במתגורר בארצות המזרח וספרד, ונוהג כפסיקת רבותיו כגון הרי´´ף, הרמב´´ם, הרשב´´א, ועוד, לבין העם היהודי המתגורר בארצות אשכנז וצרפת, ונוהג כפסיקת רבותיו כגון בעלי התוספות, מהר´´ם מרוטנבורג, הרא´´ש, המרדכי, ועוד31. לפיכך נציין מעתה את גדולי הדורות שבארצות המזרח וספרד, ושבארצות אשכנז וצרפת.
*
בארצות המזרח וספרד - רבינו חננאל [חיבר פירוש על התלמוד. נפטר בשנת ד´ תת´´י].
בארצות אשכנז וצרפת - רבינו גרשום מאור הגולה [מטיל החרם על הנושא ב´ נשים, ועוד. חיבר פירוש על התלמוד. נפטר בשנת ד´ ת´´ת]

בארצות המזרח וספרד - רבי יצחק אלפסי - הרי´´ף. [תלמיד רבינו חננאל. אסף בחיבורו את פסקי הדינים שבש´´ס. נפטר בשנת ד´ תתפ´´ג]
בארצות אשכנז וצרפת - רבי יעקב בר יקיר [תלמיד רבינו גרשום מאור הגולה]

בארצות המזרח וספרד - רבי יוסף מגאש [תלמיד הרי´´ף. נפטר בשנת ד´ תתק´´א]
בארצות אשכנז וצרפת - רבי שלמה יצחקי - רש´´י. [מחבר פירושו המפורסם על התנ´´ך ועל התלמוד. ספר הפרדס ספר הפרנס ועוד. נפטר בשנת ד´ תתס´´ה ויש אומרים תת´´ק]

בארצות המזרח וספרד - רבי משה בן מימון - הרמב´´ם. [חיבר פירוש למשניות ואת הספר ההלכתי המפורסם היד החזקה ועוד. נפטר בשנת תתקס´´ה]
בארצות אשכנז וצרפת - נכדי רש´´י: רבינו שמואל ב´´ר מאיר - הרשב´´ם [נפטר בשנת תתקל´´ה], רבינו יעקב [המכונה רבינו תם], רבינו יצחק ב´´ר מאיר [ריב´´ם].

בארצות המזרח וספרד - רבי עזרא [רבו של הרמב´´ן בחכמת הקבלה. נפטר בשנת ד´ תתקצ´´ח].
באשכנז - רבי יהודה החסיד [מחבר ספר חסידים נפטר בשנת ד´ תתקע´´ז].

בארצות המזרח וספרד - רבינו משה בן נחמן - הרמב´´ן. [חיבר פירוש על התורה ועל התלמוד וספר תורת האדם וספר המלחמות ועוד. נפטר בשנת ה´ ל].
באשכנז - רבינו יחיאל [תלמיד ר´ יהודה החסיד, ואביו של הרא´´ש. נפטר בשנת ה´ כ´´ח], ורבינו מאיר מרוטנבורג [רבו של הרא´´ש. נפטר בכלאו בשנת ה´ נ´´ז]

בארצות המזרח וספרד - רבינו שמואל בן אדרת - הרשב´´א. [חיבר פירוש על התלמוד, וספר תורת הבית תשובות הרשב´´א ועוד. נפטר בשנת ה´ ע´], ורבינו יונה גירונדי [יש אומרים שנפטר בשנת ה´ ס´´ד].
באשכנז - רבינו אשר ב´´ר יחיאל - הרא´´ש [חיבר פסקי דינים על סדר התלמוד. ותשובות הרא´´ש. ברח לספרד בשנת ה´ ס´´ו ונפגש עם הרשב´´א. יש אומרים שנפטר בשנת ה´ פ´´א]

בארצות המזרח וספרד - רבינו נסים בר ראובן - הר´´ן [חיבר פירוש על התלמוד ועל הרי´´ף נפטר בשנת ה´ ק´´כ].
בארצות אשכנז וצרפת - רבינו יעקב בן הרא´´ש [חיבר את ספרו ההלכתי הידוע ספר ´´הטורים´´. נפטר בשנת ה´ ק´].

בארצות המזרח וספרד - רבי וידאל די טלושא [חיבר את פירושו המפורסם על הרמב´´ם ´´מגיד משנה´´. נפטר בשנת ה´ קל´´ח], ורבי יצחק בר ששת - הריב´´ש [תשובות הריב´´ש חי בסביבות שנת ה´ קל´´ד], ורבי שמעון בר צמח דוראן - הרשב´´ץ [חיבר ספר התשב´´ץ - תשובות שמעון בר צמח, ועוד ספרים רבים].
בארצות אשכנז וצרפת - רבי יעקב בר משה מוילין - מהרי´´ל [חיבר ספר הלכות ומנהגי אשכנז. נפטר בשנת ה´ קפ´´ז].

בארצות המזרח וספרד - רבי יצחק אבוהב [ממגורשי ספרד. גירוש ספרד בשנת רנ´´ב. מחבר ´´מנורת המאור´´. נפטר בשנת ה´ רנ´´ג], דון יצחק אברבנאל [ממגורשי ספרד. חיבר ספרים רבים, נפטר בשנת ה´ רס´´ט].
בארצות אשכנז וצרפת - רבי ישראל (איסרלן) אשכנזי [חיבר את ´´תרומת הדשן´´], ורבי יעקב לנדא [מחבר ספר האגור בשנת ה´ ר´´מ], ור´ יעקב ווייל - [מהרי´´ו].

מיוצאי ספרד - רבי יוסף טאיטצק [ממגורשי ספרד. נפטר בשנת ה´ רפ´´ג בסלוניקי שביון כנשיא הקהילה היהודית], רבי יעקב בי רב [ממגורשי ספרד. ראש וזקן רבני צפת],
רבי דוד בן זמרא - הרדב´´ז [ממגורשי ספרד. ראש רבני מצרים. חיבר שלשת אלפי תשובות בהלכה ועוד ספרים].
בארצות אשכנז - רבי יעקב פולק [ראש ישיבת פראג. נפטר בשנת ה´ ר´´צ], ורבי בנימין זאב [חיבר ספר שאלות ותשובות. סיים את חיבורו בשנת ה´ רצ´´ד].

מיוצאי ספרד - רבי יוסף קארו [מחבר השלחן ערוך. נפטר בשנת ה´ שנ´´ה].
בארצות אשכנז וצרפת - רבי משה איסרליש - הרמ´´א [מחבר המפה על השלחן ערוך. נפטר בשנת ה´ של´´ב]

מיוצאי ספרד - רבי משה אלשיך [מרבני צפת. חיבר פירוש על התנ´´ך], ורבי משה גלאנטי [מרבני צפת. חיבר שאלות ותשובות בהלכה וחידושים על התלמוד. נפטר בשנת ה´ שס´´ח].
בארצות אשכנז - רבי ישעיהו סגל [אב בית הדין בפראג. מחבר ספר של´´ה. נפטר בשנת ה´ שפ´´ט], ורבי יואל סירקיש - הב´´ח [אב בית הדין בקראקא מחבר ספר ´´בית חדש´´ על הטור. נפטר בשנת ה´ שצ´´ח].

מיוצאי ספרד - רבי חיים בנבנישתי [מקושטא. מחבר ´´כנסת הגדולה´´. נפטר בשנת ה´ תל´´ג], רבי עזריה פיגו [מונציה. מחבר ה´´גידולי תרומה´´ על ספר התרומות. נפטר בשנת ה´ ת´´ז].
בארצות אשכנז - רבי דוד הלוי סגל - הט´´ז [אב בית הדין באוסטרא ובלבוב. חתנו של הב´´ח. מחבר ה´´טורי זהב´´ על השלחן ערוך. נפטר בשנת ה´ תכ´´ז], רבי שבתאי כהן - הש´´ך [מוילנא. מחבר ה´´שפתי כהן´´ על השלחן ערוך, ועוד ספרים. נפטר בשנת ה´ תכ´´ג].

מיוצאי ספרד - רבי שמואל אבוהב [מאיטליה. מחבר שו´´ת דבר שמואל. נפטר בשנת ה´ תנ´´ד], רבי משה גלאנטי השני - המג´´ן [ראש רבני ירושלים מחבר שו´´ת ´´אלף המגן´´ ועוד. נפטר בשנת ה´ תמ´´ט].
בארצות אשכנז - רבי אברהם אבלי גומבינר - המגן אברהם [מחבר ה´´מגן אברהם´´ על השלחן ערוך, ´´זית רענן´´ ועוד. נפטר בשנת תמ´´ג], רבי יצחק מפוזן [מחבר שו´´ת ´´באר יצחק. נפטר בשנת ה´ תמ´´ט].

מיוצאי ספרד - רבי יהודה רוזניס [מקושטא. מחבר ה´´משנה למלך´´. נפטר בשנת ה´ תפ´´ז]. בארצות אשכנז - רבי צבי הירש אשכנזי [מלבוב. מחבר שו´´ת ´´חכם צבי´´. נפטר בשנת ה´ תע´´ח].

מיוצאי ספרד - רבי חיים בן עטר [מסאלו שבמרוקו. מחבר ה´´אור החיים´´. נפטר בירושלים בשנת ה´ תק´´ג], רבי משה חיים לוצאטו - הרמח´´ל [מפאדובה. חיבר ספרים רבים. נפטר בשנת ה´ תק´´ז].
בארצות אשכנז - רבי יחיאל הלפרין [אב בית הדין במינסק. מחבר ´´סדר הדורות´´. נפטר בשנת ה´ תק´´ז], רבי צבי הירש חריף [אב בית הדין הבלברשטט. מחבר שו´´ת ´´עטרת צבי´´. נפטר בשנת ה´ תק´´ח].

מיוצאי ספרד - רבי שלום שרעבי - הרש´´ש [משרעב. מחבר ה´´נהר שלום´´ ועוד. נפטר בשנת ה´ תקמ´´ב], רבי חיים יוסף דוד אזולאי - החיד´´א [חיבר ספרים רבים. נפטר בשנת ה´ תקס´´ו].
בארצות אשכנז - רבי אליהו מוילנא - הגאון מוילנא [חיבר ספרים רבים. נפטר בשנת תקנ´´ח], רבי יחזקאל לנדא [מפראג. מחבר שו´´ת ´´נודע ביהודה´´. נפטר בשנת ה´ תקנ´´ג].

בארצות המזרח וספרד - רבי חיים פלאג´י [מתורכיה. חיבר ספרים רבים. נפטר בשנת התרכ´´ח], רבי יצחק בן ווליד - הנר המערבי [אב בית הדין בטיטואן. מחבר שו´´ת ´´ויאמר יצחק´´.נפטר בשנת תר´´ל],רבי יעקב אבוחצירה [ממרוקו. חיבר ספרים רבים נפטר בשנת ה´ תר´´מ], רבי יחיא צאלח [מתימן. מחבר ה´´פעולות צדיק´´ ועוד].
בארצות אשכנז - רבי יוסף שאול נתנזון [מלבוב. מחבר שו´´ת שואל ומשיב. נפטר בשנת ה´ תרל´´ה], רבי מאיר לייבוש - המלבי´´ם [חיבר ספרים רבים. נפטר בשנת ה´ תר´´מ], רבי שלמה גאנצפריד [מחבר הקיצור שלחן ערוך ועוד. נפטר בשנת ה´ תרמ´´ו

בארצות המזרח וספרד - רבי יוסף חיים - הבן איש חי [מבגדאד. מנהיג יהדות בבל. חיבר ספרים רבים. נפטר בשנת תרס´´ט], רבי חיים חזקיה מדיני [אב בית הדין בחברון. מחבר ה´´שדה חמד´´ נפטר בשנת תרס´´ה], רבי שלמה אליעזר אלפנדרי [מחבר שו´´ת מהרש´´א. נפטר בשנת ה´ תר´´צ].
בארצות אשכנז - רבי יוסף דב סולוביצ´יק [מבריסק. ראש ישיבת וולוז´ין ואב בית הדין בסלוצק. נפטר בשנת ה´ תרנ´´ב], רבי נפתלי צבי יהודה ברלין - הנצי´´ב מוולוז´ין [ראש הישיבה האחרון של וולוז´ין. נפטר בשנת ה´ תרנ´´ג], רבי יצחק אלחנן ספקטור [אב בית הדין בקובנה. נפטר בשנת ה´ תרנ´´ו].

בארצות המזרח וספרד - רבי רפאל יוסף חזן [מתורכיה. מחבר שו´´ת ´´חקרי לב´´. נפטר בשנת ה´ תקע´´ז], רבי ישועה בסיס [מתוניס. מחבר ה´´אבני צדק´´], רבי יצחק טייב [מתוניס. מחבר ´´ערוך השלחן´´ ועוד].
בארצות אשכנז - רבי אברהם דאנציג [מוילנא. מחבר ה´´חיי אדם´´ ועוד. נפטר בשנת תקפ´´א], רבי חיים מוולוז´ין [תלמיד הגר´´א וראש ישיבת וולוז´ין. נפטר בשנת תקפ´´א], רבי עקיבא איגר [מפוזן. חיבר חידושים על התלמוד ועל השלחן ערוך ועוד. נפטר בשנת תקצ´´ח].

מיוצאי ארצות המזרח וספרד - רבי יעקב חיים סופר [מחבר ´´כף החיים´´. נפטר בשנת ה´ תרצ´´ט], רבי משה שתרוג [ראש רבני תוניס. מחבר שו´´ת ישיב משה], רבי שלמה אבן דנאן [ממרוקו. מחבר שו´´ת בקש שלמה. נפטר בשנת ה´ תרפ´´ט], רבי רפאל שלמה לניאדו [ראש הישיבה הראשון של ישיבת ´´פורת יוסף´´].
בארצות אשכנז ומיוצאי ארצות אשכנז - רבי ישראל מאיר הכהן [מראדין. מחבר ה´´חפץ חיים´´, ה´´משנה ברורה´´ ועוד. נפטר בשנת ה´ תרצ´´ג], רבי מאיר שמחה הכהן [אב בית הדין בדווינסק. מחבר ה´´אור שמח´´. נפטר בשנת ה´ תרפ´´ו], רבי יוסף חיים זוננפלד [מוורבו שבסלובקיה. אב בית הדין בירושלים. נפטר בשנת תרצ´´ב], רבי יוסף רוזן [מדווינסק. מחבר ה´´צפנת פענח´´. נפטר בשנת ה´ תרצ´´ו]

מיוצאי ארצות המזרח וספרד - רבי עזרא עטיה [ראש ישיבת פורת יוסף. נפטר בשנת תש´´ל].
מיוצאי ארצות אשכנז - רבי אברהם ישעיה קרליץ - החזון אי´´ש [מחבר ה´´חזון איש´´ ועוד. נפטר בשנת תשי´´ד].

מיוצאי ארצות המזרח וספרד - רבי עובדיה יוסף שליט´´א [הראשון לציון. מחבר שו´´ת ´´יביע אומר´´ ועוד], רבי יהודה צדקה זצ´´ל [ראש ישיבת פורת יוסף. מחבר ה´´קול יהודה´´. נפטר בשנת ה´ תשנ´´א], רבי בן ציון אבא שאול שליט´´א [ראש ישיבת פורת יוסף. מחבר שו´´ת ´´אור לציון´´], רבי שלום כהן שליט´´א [ראש ישיבת פורת יוסף בעיר העתיקה], רבי מאיר מאזוז שליט´´א [ראש ישיבת ´´כסא רחמים´´]
מיוצאי ארצות אשכנז - רבי יצחק יעקב וייס זצ´´ל [אב בית הדין של העדה החרדית האשכנזית. מחבר שו´´ת ´´מנחת יצחק´´. נפטר בשנת ה´ תשמ´´ט], רבי משה פיינשטיין זצ´´ל [מחבר שו´´ת ´´אגרות משה´´. נפטר בארה´´ב בשנת ה´ תשמ´´ו], רבי שלמה זלמן אוירבאך זצ´´ל [ראש ישיבת קול תורה. מחבר שו´´ת ´´מנחת שלמה´´. נפטר בשנת ה´ תשנ´´ה], רבי שמואל וואזנר שליט´´א [מחבר שו´´ת שבט הלוי], רבי שלום אלישיב שליט´´א [מפוסקי הדור]

ספרו של הרב אדרי טוב מאוד.