שאל את הרב - כללי

שכל ולב

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, בתנ"ך הלב מוזכר בכל מיני תפקידים, כחושב, יודע, מרגיש וכולי לפי הקבלה ידוע שהשכל הוא מקום החשיבה והרגשות. איפה בתנך יש סימוכין לטענת הקבלה? תודה רבה.;

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בשובה עקב רוב פניות לאתר.

עיין בספר קהלת יעקב [ספר ע"פ הקבלה] - ערך חי שכתב:

 "ומשביע ל'כ'ל': ראשי תיבות 'למוח 'כבד 'לב; מוח בו נשמה, לב רוח, כבד נפש."

הרי שבמוח שוכן הנשמה, בלב הרוח, ובכבד הנפש.

ועיין בספר מאור ושמש (פרשת פנחס ד"ה א"י וידבר משה), שחלק הנפש שייך לבחינת מעשה; חלק הרוח לבחינת דיבור-רגש*; וחלק הנשמה לבחינת מחשבה.

[*בספר חובות הלבבות מבאר שחלק הדיבור שבאדם קשור לחלק הרגש שבו. וכך כותב (בשער הבחינה): ש"הלשון קולמוס הלב". כלומר, שהדיבור בלשון מגלה את רגשי הלב, ושניהם שייכים לאותה מערכת.]

ונמצא, שחלק המעשה שבאדם שייך לכבד ששם משכן הנפש;

חלק הדיבור, דהיינו הרגש, שייך ללב ששם משכן הרוח;

וחלק המחשבה שייך למוח ששם משכן הנשמה.

ולכן כל מקום שתמצא בתנ"ך שהלב "חושב", כגון: "מחשבות לבו" (בראשית ו-ה), תדע שזה שם מושאל, והכונה שזה היה נטיית הלב מצד משיכתו הרגשי; כי באמת המוח "חושב", ואין הלב אלא "מרגיש".

[ובדקתי ולא מצאתי שום פסוק שבו נזכר ענין הרגש אצל השכל או המח; כי השכל והמח חושבים.]

בברכה,

רב נחום