תפילה וברכות

קריאת שמע וברכת האילנות

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. ברשותך מספר שאלות : קריאת שמע בבוקר: 1) בחלק מהסידורים כתוב שמספיק לקרוא רק את הפרק הראשון בקריאת שמע כדי לצאת ידי חובת ק"ש בזמנה (אח"כ אני מניח תפילין וכמובן קורא את הכל), האם נכון לעשות כך? 2) אני משתדל להקפיד לקרוא ק"ש בזמנה לפי המג"א.מה אני עושה אם לא הספקתי ואני נמצא בזמן שבין המג"א לגר"א, האם נחשב לי גם בזמן זה קקריאת שמע בזמנה? ברכת האילנות: יש לי בגינה עץ פרי אחד, ומעבר לגדר אצל השכנים יש עוד מספר עצי פרי, מה עליי לעשות ומתי כדי לקיים את המצווה הזו? חודש טוב ומבורך

תשובה

שלום וברכה

א. מכיון שלדעת רוב הפוסקים רק פרשה ראשונה של קריאת שמע היא מן התורה, לכן די בדיעבד כשקרא פרשה ראשונה לפי סוף הזמן, אבל לכתחילה יש לחשוש לשיטות ששני הפרשיות הינן מן התורה ולכן יש לקרותן לפני סוף הזמן. פרשה שלישית יש לקרותה לפני סוף הזמן בכדי להזכיר יציאת מצרים בזמן קראית שמע, וכתבו חלק מהפוסקים שבשעת הדחק אפשר לסמוך על קריאת פסוקים אחרים המדברים מיציאת מצרים לפני סוף זמן קריאת שמע. והפרשה האחרונה שבקריאת שמע יקרא במקומה בין ברכות קריאת שמע.

ב. לדעת רוב הפוסקים זה עדיין נחשב לזמן קריאת שמע.

ג. אחרי ראיית שני עצי פרי מלבלבים, בין אם הם שייכים לך או לשכנים, מברכים ברת האילנות, לאחרי ראש חודש ניסן.

חודש טוב - מנשה ישראל