מלאך המוות ביום הכיפורים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב, באחת ההרצאות של הרב זמיר כהן הוא דיבר על כך שאין קטרוג ביום הכיפורים. הוא הסביר ש"השטן" בגימטריה זה 364 בעוד שיש 365 ימים בשנה כך שביום הכיפורים הוא ב"חופשה" ואין מי שיקטרג. בהרצאה אחרת שמעתי רב אחר גם מראה את הגימטריה רק שהוא דיבר על תפקיד אחר של השטן - היצר הרע ולכן אמר שביום כיפורים אין יצר רע ומי שחוטא זה מעצמו ולא בגלל היצר. מה שמוביל לשאלה שלי - לשטן יש תפקיד נוסף שהוא מלאך המוות, אם כן כיצד בכל זאת יש מוות ביום הזה? תודה ושבת שלום, טל.

תשובה

שלום,

יש ליישב כי הרב שליט"א דיבר על כך שאין קיטרוג ביום כיפור אך לא שאין מיתה, שכן יש אנשים שמיתתם לא קשורה בהכרח לקיטרוג, כמו לדוגמה אדם שמילא את ימיו והגיע לזיקנה שאז יש את גזירת המיתה שמקורה בחטא הקדמון של אדם הראשון, או לדוגמה אדם סיים את התיקון שלו בעולם, או לדוגמה כאשר אדם הגיע לאיזה השגה/מעלה רוחנית גדולה והוא נלקח כי אולי הוא לא יגיע להשגה/מעלה כזאת שוב (וכך אמנם מצאנו על חנוך במקרא שה' לקח אותו כיוון שהגיע למעלה גבוהה ומשם היה רק אפשרות של ירידה, לכן ה' לקחו בכדי שלא יתדרדר ממדרגתו וכך נכנס לגן עדן ישירות). כמובן, נתתי מספר דוגמאות של מיתה שלא מחייבת קיטרוג, אבל הרעיון ברור.

בברכה,
ערן בן ישי