שבת

האם מותר להזמין מישהו לשבת כאשר ידוע שיסע בשבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם מותר להזמין בן משפחה לארוחת שבת, כאשר ידוע שאורח זה יסע בשבת כדי להגיע לארוחה, ההזמנה נעשית כדי למנוע קרע או פירוד במשפחה.

תשובה

שלום רב,

אי אפשר להתיר, כיוון שברור שבעקבות ההזמנה הוא ייסע בשבת, וממילא זה אסור משום (ויקרא יט יד) "ולפני עיוור לא תיתן מכשול". לכן יש למצוא כל דרך אחרת למנוע קרע ופירוד במשפחה, כמו להציע לו שיגיע אליכם בערב שבת ויעזוב רק בצאת השבת, ואם יסכים - אפשר להזמינו ללא חשש.

מקורות: על פי מה שכתבו בשו"ת אגרות משה חלק אורח חיים חלק א' (סימן צט) ובשו"ת שבט הלוי חלק ח' (סימן קסה ורנו), והגר"י זילברשטיין שליט"א בספרו חשוקי חמד מסכת פסחים (עמוד קפט) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל. וכן דעת הגר"ח קניבסקי שליט"א, הובא בספר הליכות חיים חלק ב' (תשובה קעט). וע"ע בשו"ת מעשה אפוד חלק א' (סימן נא).

בהצלחה רבה,

הלל מאירס