שבת

האם מותר לשחות בים בשבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שאלה חשובה: באיזה אופן מותר לשחות בשבת בים? תודה

תשובה

שלום רב,

אין לשחות בים בשבת בשום אופן.

מקורות: ראה שלחן ערוך אורח חיים (סימן שלט סעיף ב) ומשנה ברורה (סק"ה) שאם אין לבריכה שפה סביב אזי יש איסור לשחות בה בשבת משום שכשהמים נעקרים ויוצאים מחוץ לבריכה זה דומה לנהר, וממילא זה בכלל הגזירה של אין שטין על פני המים שמא יעשה חבית של שייטין. יעויין שם.

וגם כשיש לבריכה שפה סביב, יש להימנע מלשחות בה, לפי המבואר במשנה ברורה (סימן שכו ס"ק כא) שמנהג האשכנזים שלא לרחוץ כלל בנהר או במקווה, שמצוי לבוא לידי סחיטת שיער, ועוד כמה טעמים. ע"ש. וכ"כ בשו"ת באר משה חלק ג' (סימן נו) ובשמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק טז סעיף לט) שאסור לשחות בים ובבריכה בשבת. וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן רכב).

וגם לספרדים יש לאסור בזה כמבואר בשו"ת ישכיל עבדי חלק ו' (סימן א). וכן הוא בילקוט יוסף (סימן שא עמוד יד) בשם הגר"ע יוסף זצ"ל, שגם לספרדים יש להורות הלכה למעשה שלא לרחוץ בבריכה בשבת. וכ"כ בשו"ת דברות אליהו חלק ז' (סימן יט). וע"ע בספר אור לציון חלק ב' (פרק מז סעיף לב).

בברכה,

הלל מאירס