תפילה וברכות

מתי מברכים על מיני מאפה "מזונות" ומתי "המוציא"?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום 1) איך אני יודע מה לברך לפני שאני אוכל סוג מסויים של בצק? מתי זה המוציא ומתי זה מזונות? 2) האם יש הבדל כשהבצק מטוגן או אפוי?

תשובה

שלום וברכה,

א. אם יש בבצק חומרים נוספים מלבד בצק ומים, כגון: סוכר, דבש, וכדומה, מברכים מזונות. בתנאי ששמו הרבה מהם, עד שמרגישים את טעמם בבצק. ולכן על לחמניות מתוקות מברכים "מזונות".

ב. וכן, אם מילאו בתוך הבצק איזה דבר, כגון: אגוזים ושקדים, תפוח אדמה, וכדומה. מברכים על זה מזונות.

ג. וכן, אם הבצק נאפה ונעשה יבש, שהוא נכסס בפה, כמו מצות (לא בימי הפסח), קרקר, בייגלה, וכדומה, מברכים על זה מזונות. (שולחן ערוך, סימן קסח, סעיף ז).

2) בצק המטוגן בשמן, או המבושל במים, בכל מקרה מברכים עליו "מזונות". ולכן על איטריות, מקרונים, כוסכוס, וכדומה, מברכים מזונות. (שולחן ערוך, סימן קסח, סעיף יג).

בברכה,
מנשה בן פורת