אדם הראשון כאנדרוגינוס, ומהות המשיח

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לרב השאלה קצת מורכבת ומעניינת. רציתי לדעת כתוב בצלם אלוקים ברא את האדם זכר ונקבה.. זה היה האדם הראשון. מה לגבי המשיח? יכל להיות שהוא נימשך לבני מינו? כי הבנתי שניצוץ של כל יהודי בן ובת גברים ונשים קיימים בתוכו... ייתכן שזה משפיע על אישיותו כזכר ונקבה ? האדם הראשון לפי חלק מהמפרשים היה אנדרוגינוס מה לגבי משיח? יותר מאדם הראשון? אם כן.. האם יכל להיות שהוא נימשך לגברים? ( אדם שהוא שלם לא אמור להיות בו שום פירוד בין זכר ונקבה מבחינה לוגית ופשוטה תפוז או תפוח כי הוא אחד ורוח " הויה" בתוכו האם זה הגיוני ויש תוכן לדבריי מבחינה לוגית ומציאותית משיח אנדרוגיני גם זכר ונקבה בגוף של גבר...? בתודה.

תשובה

שלום, הקב"ה ברא את האדם בבחינת "אחור וקדם צרתני" (תהילים קלט, ה), וחכמים אמרו כי חזותו הגברית היתה החלק הקדמי, והחלק האחורי היתה האשה (=חווה), שאותו ה' הפריד ממנו, והשלים את יצירתה של האשה, כ"ש (בראשית ב, כא- כב): "ויפל יהוה אלוהים תרדמה על האדם ויישן וייקח אחת מצלעותיו, ויסגור בשר תחתנה. וייבן יהוה אלוהים את הצלע אשר לקח מן האדם לאישה ויביאה אל האדם", וצלע במקרא משמעותו צד, כ"ש (שמות כו, כז): "צלע המשכן", כלומר - צד המשכן. וכמו שאמרתי כי האישה היתה בצידו האחורי של הגבר עד שהופרדה והשולמה יצירתה והיא הפכה להיות עזר כנגדו, כלומר ממולו. וזה מסביר מדוע היה האדם הראשון אנדרוגינוס בשעת בריאתו עד שהופרדה חווה מגופו. ובנוגע למשיח - אין שום סברא כי ימשך לגברים, שכן הוא יוולד כגבר, ויקפיד על כל מצוות התורה מהחל ועד כלה (וכמו שכתב הרמב"ם בסוף הלכות מלכים), וגם יהיה אבא לילדים, וכמו שאמר הנביא ישעיהו ע"ה כי המשיח "יראה זרע ויאריך ימים" (פרק נג, פסוק י). עניין הכלתו את בני ישראל, אין הכוונה בשום פנים מבחינה ביולוגית או מנטלית, אלא פשוט שינהיג את כל ישראל (=והעולם), וילמד אותנו את תורת ה'. בברכה, ערן בן ישי