מאיזו תקופה תיקנו לערוך את הקידושין והנישואין באותו זמן, ומה הטעם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

רציתי לשאול מאיזו תקופה חיברו את הקידושין לנישואין שהכל יהיה ביחד ומאיזה סיבה ומה המקורות? תודה יוסי

תשובה

שלום רב,

הנה כבר בתקופות רבותינו הראשונים הונהג בהרבה מקומות שלא לקדש אלא בשעת הנישואין (ראה טור אבן העזר סימן סב, ודרכי משה סימן לד אות ה).

ובתקופות יותר מאוחרות התקינו תקנות בהרבה מקומות שאסור לקדש אישה אלא בשעת הנישואין (שו"ת התשב"ץ חלק א' סימן קלג, ושו"ת הרדב"ז חלק א' סימן שפב).

וכן התקינו בירושלים עיה"ק תובב"א, ואף הטילו חרם ונידוי למי שעובר על זה (שו"ת פרי הארץ חלק ג' חלק אבן העזר סימן ב).

ובזמנינו התחדשה שנית התקנה הזו בחרם ע"י הרבנות הראשית לארץ ישראל, ובה נתבאר שגם העדים בכלל החרם (הרב עובדיה יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק ד' חלק אבן העזר סימן ה אות י).

בברכה,

הלל מאירס