האם גבר חייב להינשא?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אח שלי בן 40 שהוא לא ואומר שחיוב קיום מצוות פריה ורביה לפי פירוש רש"י זה לעזור ליתומים ואלמנות ולא בהכרח להתחתן עם אישה ומי שלא מצא את זיווגו לא ייתן את הדין על זה שלא נשא ולא הביא זרע של קיימא האם זה נכון? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אין זה נכון - כי מפורש בהלכה (שלחן ערוך אבן העזר סימן א סעיף א) שחייב כל אדם לישא אישה כדי לפרות ולרבות.

אלא שזה נכון שנתנו עצה למי שניסה לפרות ולרבות ולא הצליח, שלפחות יעזור ליתומים ויתומות, על פי מה שאמרו חז"ל (סנהדרין דף יט עמוד ב) שכל המגדל יתום בתוך ביתו מעלה עליו הכתוב כאילו ילדו (ראה אהבת ציון דרוש ט ד"ה מה יקר, וחכמת שלמה על אבן העזר סימן א סעיף א, וחיי עולם פרק לא).

בברכה,

הלל מאירס