חברה והשקפה

האם הפיראטיים היהודים חטאו?

  • ד' אדר א' התשפ"ד

שאלה

לאחר גירוש ספרד יהודים רבים החלו בפעולות נקם כנגד האימפריה הספרדית והאינקוויזיציה דרך שוד ימי. חלק מהם היו אנשים מאמינים ושומרי מסורת אבל האם למעשה הם עשו חטא גדול במעשיהם? שכן כתוב "לא תגנב" בעשרת הדיברות וכתוב גם "לא תקם ולא תיטר", האם נקמה שכזאת מותרת (נקמה לאומית) במיוחד בימים הללו

תשובה

שלום וברכה

אי אפשר לפסוק מראש יש לבדוק כל מקרה לגופו ולהתייעץ עם גדולי ישראל.

בוודאי שיש מקום לנקום את נקמת עם ישראל מהאויביים וכך מבואר בתורה הקדושה בספר במדבר פרק לא (א) וַיְדַבֵּר יְקֹוָק אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר: (ב) נְקֹם נִקְמַת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאֵת הַמִּדְיָנִים.... ועוד בפרשת  האזינו (מג) הַרְנִינוּ גוֹיִם עַמּוֹ כִּי דַם עֲבָדָיו יִקּוֹם וְנָקָם יָשִׁיב לְצָרָיו וְכִפֶּר אַדְמָתוֹ עַמּוֹ: וכך כתוב בתהילים פרק עט (י) לָמָּה יֹאמְרוּ הַגּוֹיִם אַיֵּה אֱלֹהֵיהֶם יִוָּדַע בגיים בַּגּוֹיִם לְעֵינֵינוּ נִקְמַת דַּם עֲבָדֶיךָ הַשָּׁפוּךְ:

ראה כאן בהרחבה השקפה נככונה על עניין זה.