מה ההבדל בין תפילין של רש" לתפילין רבינו תם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי בבקשה לדעת את ההבדלים בין תפילין של רשי לתפילין של רבינו תם. האם חובה להניח רבינו תם? ומה המעלה של תפילין אלו? תודה.

תשובה

שלום וברכה

בתפילין יש ארבע פרשיות מהתורה שהם שמע ישראל, והיה אם שמוע, וקדש, והיה כי יביאך שבפרת בא.

נחלקו רש"י ור"ת באיזה סדר מניחים את הפרשיות. לשיטת רש"י יש להניח את הפרשיות כך: פרשת קדש ואח"כ והיה כי יביאך ואח"כ שמע ואח"כ והיה אם שמוע; ולשיטת ר"ת מניחים בפרשיות את קדש ואח"כ והיה כי יביאך ואח"כ והיה אם שמוע ולאחר מכן שמע ישראל.

להלכה נפסק כדברי רש"י וכל ירא שמים יניח גם תפילין דרבינו תם. אולם לפי דברי הזוהר שני הסדרים הם נכונים ויש צורך בשני סוגי התפילין.

להלכה כיום ראוי כל אחד ואחד להחמיר ולהניח גם תפילין של רבינו תם. מבואר בדברי האר"י הקדוש שהנחת תפילין של רבינו תם מועילה להשגת דברי תורה.