שאל את הרב - כללי

דין וחשבון על כל המעשים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום, רציתי לשאול מניין לנו שיש השגחה פרטית והקב"ה לעתיד לבוא יתחשבן איתנו על קטנות כדוגמא מי שהדליק פעם אחת אור בשבת... אני יודע שזה רשום באבות רק רציתי לדעת אם יש גם מקור מהתורה... או לפחות ראיה אחרת לדבר...

תשובה

שלום רב,

נאמר (קהלת יב יד) "כי את כל מעשה האלוקים יביא במשפט על כל נעלם אם טוב ואם רע", ואמרו במסכת חגיגה (דף ה עמוד א) מהו על כל נעלם (ופירש רש"י: אפילו דבר מועט במשמע), דעת רב שמדובר על מי שהורג כינה בפני חברו ונמאס בה, ודעת שמואל שמדובר על מי שרק בפני חברו, ונמאס, ופירש רש"י: ונמאס - קצה דעת חברו בדבר.

בברכה,

הלל מאירס