חברה והשקפה

למה הרגו את אנשי שכם?

  • ט' טבת התשפ"ג

שאלה

שלום רב רציתי לשאול שאלה שלא מצאתי עלייה עד כה תשובה אשמח ותפרשו לי, אחרי שקרה המקרה ששכם בן חמור טימא את דינה ואז יעקב אבינו אמר שיעשו ברית ויוכלו להערבב איתם ואז באו שני האחים של דינה שמעון ולוי ביום השלישי ושחטו את כולם, אז שאלה ראשונה למה הם עשו את זה?, ואחרי שחזרו יעקב כעס עליהם ואמר להם למה עשיתם את זה שמא כל העמים יבואו עלינו, אז השאלה השנייה למה הוא לא אמר להם שאסור לנהוג בדרך הזאת אלא תירץ שפחד שיבואו שאר העמים ויהרגו אותם

תשובה

שלום וברכה

באור החיים הקדוש מביא כמה הסברים מדוע הם היו חייבים מיתה.

אור החיים בראשית פרק לד

(כה) ויהרגו כל זכר. ואת חמור וגו'. קשה למה יהרגו מי שלא חטא. ועוד למה לא הקדימו בבעל עבירה תחילה:
אכן הנה בני יעקב לא היה בדעתם להרוג אלא בעל עבירה אלא שכל בני העיר רצו לעמוד בפרץ כנגדם לבל יהרגו מלכם אשר על כן הרגום מדין רודף, והוא אומרו ויהרגו כל זכר ובזה השיגו להרוג את חמור ואת שכם וזולת זה לא היו יכולין לנקום נקם מהמחוייב להם מיתה:
עוד טעם שהרגו כל בני העיר לצד שהם היו בעזר שכם לגזול דינה ובני נח מחוייבים מיתה על הגזל אבל על העריות אין חיוב כי דינה לא היתה אשת איש:

......

ורמב"ם בפרק ט' מהלכות מלכים נתן טעם להריגת אנשי שכם לצד שלא הושיבו דיינים על גזל שכם וכו' ע"כ. וקשה מי אמר להרב שחייבין לדון האלם עליהם מלך וכיוצא בו והלא גם בדיני ישראל פטורים מכיוצא בזה לא דנים ולא מעידין אותו, (סנהדרין יז א) ובהכרח לומר שהם היו בעוזריו ובעצתם עשה מה שעשה. ורמב"ן ז"ל דחה דברי רמב"ם בפירוש מצות דיינים שנצטוו בני נח כי אין הכוונה להושיב דיינים אלא לדון משפטים בין איש לרעהו יעויין שם דבריו, ונתן טעם הריגת שכם לצד שהיו חייבין מיתה על שהיו עובדי עבודה זרה כו'. ודבריו ז"ל צריכין ערב. וב' המאורות לא נתנו טעם ללקיחת ממונם והונם: