תפילה וברכות

עניין הנץ

  • י"ג כסלו התשפ"ג

שאלה

שלום הרב..
רציתי בבקשה לדעת את ההגדרה של הנץ..האם יש שתי שיטות שזה בעצם נץ אסטרונומי ונץ הנראה שתלוי בסברא האם יצא מעט אור שמשפיע או כל הגלגל שאז הראה לעין...אפשרות שנייה שיש שלוש סוגים שזה אסטרונומי ,והנראה שיצא מעט והנראה המאוחר שיצא כל הגלגל ..ומה ההלכה בקרב בני ספרד עפ"י הרב יצחק יוסף כי יש מעט בלבול בדעותיו
תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

ילקוט יוסף קצוש"ע אורח חיים סימן פט - מהלכות תפלה וזמנה

ג. אין לצבור להסתכל למרום ולצפות לזריחה, ולהתפלל מיד, אלא הנכון הוא להתפלל בזמן נץ החמה על פי הלוח ושעון מדוייק. וזמן תפלת ותיקין הוא מיד כשניכרת תחלת זריחת השמש על העולם, ולא כשיוצא כל גלגל החמה. [ואף שבשו"ת איש מצליח ח"א דף סג ע"ב כתב, דזמן הנץ לאחר שכל גלגל החמה יצא על הארץ, הנה מדברי הראשונים מבואר דזמן התפלה הוא כשהתחיל גלגל החמה להיראות, וכלשונו של ספר האשכול (ח"א עמו' י) "תחלת הראות פניה", ולא כתב "כל פניה". וכ"ד הרא"ש, ותוס' ושטמ"ק וריטב"א ביומא, ותוס' ר' יהודה החסיד, והטור (סי' נח) וע"ש בב"י בשם מהר"י אבוהב, וכ"ד הרמ"ע מפאנו (סי' א'), ובשאגת אריה (סי' ה') והפר"ח (סי' נח סק"א). ואין להידחק בביאור לשונות הראשונים דהיינו לאחר שיצא כל גלגל החמה, אלא הפשט לא יופשט, דהיינו שהתחיל הנץ, וכדברי הראשונים האחרונים הנ"ל להדיא]. והנכון הוא ללכת אחר הנץ האסטרונומי, כפי שמופיע בלוח ביכורי יוסף, וכדומה, המבוסס על הזריחה המוקדמת ביותר הנראית מעל אופק המזרחי האמיתי, מנקודה כלשהי ביישוב, מידי יום ביומו, בסיוע מודל טופוגרפי ממוחשב של ארץ ישראל. [ילקו"י במהדורת תשס"ד, תפלה כרך א' עמוד מח. שארית יוסף ח"ב עמוד רנג. ומה שכתבנו שם לענין חשבון הנץ, הנה נראה עיקר שיש לילך אחר הנץ האסטרונומי, ועוד חזון למועד לבאר דין זה].