שאלות לרב

  • כ"ז חשון התשפ"ג

שאלה

שלום הרב,
מחילה על כמות השאלות. מודה מראש על התשובות.

1. קורא שמע על המיטה וחייב לדבר לאחר מכן אם זה עניין של שלום בית כשהאישה לא שומרת כל כך תורה ומצוות ומעט תכעס אם לא אדבר איתה. האם מותר לדבר?

2. אם ישן מצאת הכוכבים כל שינה שהיא ואפילו לפני חצות הלילה, מברך כשקם ברכות השחר והתורה?

3. בברכות קריאת שמע, יש עניין להיצמד לקצב של הש''צ או ניתן בקצב שלי בין מהר יותר בין לאט יותר?

4. מה זה אומר '' תעשה ולא מן העשוי''?

5. האם גם בערב שבת עדיף ללכת למקווה משעה חמישית?

6. באיזה חלק נהוג לתת צדקה בתפילת המנחה?

7. יש לי ילד חורג מנישואיה הקודמים של אישתי. יש לו אבא. האם אני מחוייב במצוות חינוך שלו והאם הוא נחשב כבני לקדיש אם אני מגדל אותו?

8. גם אם אוכלים סנדוויץ צריך להשאיר קצת לברכת המזון?

9. מה עיקר הקורבנות בשחרית אם אין לי זמן להגיד הכל? (כמובן שמשלים אחר כך את השאר)

10. אם כתוב בברכות ''אין תפילתו של אדם נשמעת אלא בבית הכנסת'' אז אם באונס אין לי יכולת להתפלל במניין, מה הטעם בתפילת יחיד? זה אפילו נשמע כמו ברכות לבטלה.

11. האם אפשר לומר קרבנות בבית לפני היציאה לבית הכנסת, ואת השאר בבית הכנסת כולל קדש לי וכו?

12. אם אדם לא עובר על איסור, האם גם עצם ההתמודדות וההצלה מהחטא בוראת סניגור?

13. בכמה ציציות לאחוז בקריאת שמע?

14. אם נגעתי קודם בתפילין של ראש כשהוצאתי מהנרתיק, להניח קודם אותם עם ברכה ואז של יד?

15. האם להאריך יותר בעמידה בשביל כוונה או למהר יותר בשביל להספיק לקדושה?

16. אם שתיתי יין ובירכתי בתוך סעודה (כגון סעודה שלישית), האם לברך על הכוס של ברכת המזון בסוף בורא פרי הגפן?

17. אם למדתי מסכת בעיון אך לצערי הזיכרון שלי לא 100 אחוז ולא זוכר תמיד את מה שלמדתי נגיד שבוע שבועיים לפני.. האם זה נחשב לי כלימוד?

תודה מראש וסליחה שוב על כמות השאלות.
אשמח לתשובה במייל

תשובה

שלום וברכה

1. מותר לדבר לצורך. ממש לפני שאתה נרדם תקרא שוב את הפרשה ראשונה של קריאת שמע

2. אם ישנת שינת קבע יש לברך ברכות התורה. אם כבר קמת לעבודת היום וזה כבר אחרי חצות אפשר לברך ברכות השחר. אם אתה חוזר לישון במשך הלילה אין לברך ברכות השחר ובבוקר כאשר אתה קם יש לברך ברכות התורה

3. ראוי להיצמד מלבד אם הוא ממהר מאוד.

4. שיש לעשות את הציצית ואי אפשר לקחת מה שכבר עשוי ותלות בבגד ויש בזה הרבה פרטי דינים

5.  בערב שבת עדיף ללכת למקווה משעה חמישית. אם כבר קראת שמו"ת אפשר להקדים

6. לפני תחילת התפילה במידת האפשר.

7. לא מחויב מדין אב לבנו אבל מחויב מדין ערבות לעם ישראל. הוא נחשב כבנך לקדיש מאחר ואתה מגדל אותו.

8. מאחר וזה הולך לאיבוד יש להשאיר מעט מאוד.

9. תאמר את פרשת העקידה בלי התחינות לעולם יהא אדם עד הקרבנות ולאחר מכן פרשת הכיור ופרשת התמיד ופיטום הקטרות עד מפני הכבוד, ה' צבקות וגו', אביי מסדר, אנא בכוח. בשעת הדחק גדולה תוותר על אביי מסדר

10. הכוונה היא שהתפילה נשמעת ביותר בבית הכנסת אבל אנוס להתפלל יחיד בבית בוודאי שיתפלל ותפילתו נשמעת ובפרט שחישב אדם לעשות מצווה ולא עשאה נחשב כאילו עשאה ולכן זה נחשב כאילו התפלל בבית הכנסת

11. בשעת הדחק יעשה כך.

12. בוודאי. על כך נאמר במדרש תהלים  ר' שמעון בן יוחי אמר אם ישב אדם ולא עבר עבירה, נותנין לו שכר כאילו עושה מצוה, ר' זעירא אמר והוא שבא דבר עבירה לידו וניצול ממנה, שנאמר סור מרע ועשה טוב

13. את כל ארבע כנפות

14. להניח קודם את תפילין של יד.

15. למהר מעט בשביל להספיק קדושה.

16. יש לברך.

17. בוודאי שנחשב ללימוד. בוודאי שצריך לחזור ולחזור כדי לזכור אבל גם אם לא זוכרים זה נחשב כלימוד