חברה והשקפה

למה "כרחם אב על בנים"?

  • י"ב חשון התשפ"ג

שאלה

שלום לכבוד הרב,

מדוע אנו מבקשים שהקב"ה ירחם עלינו "כרחם אב על בנים" ולא "כרחם אם על בנים"?
הרי לרב האם יותר רגישה ונוחה לסלוח.

תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

אלשיך תהלים פרק קג

כי כרחם אב הוא אברהם ששאלו הוא יתברך מה היה חפץ לבניו גהינם או מלכיות, ובירר לנו את המלכיות (בראשית רבה מד כא), שהוא כי טוב לגבר צרה בעולם הזה מבאותו עולם, כן ריחם ה' על יראיו, שגם הם בנים כמה דאת אמר (דברים יד א) בנים אתם לה', ויבחר לישראל ייסורין בעולם הזה תחת ייסורי גהינם.

תשובה נוספת.

דף על הדף פסחים דף ב עמוד ב

ידוע הסיפור, שאדמו"ר בעל האמרי אמת זצ"ל אמר פעם שאם מרחמת על ילדיה יותר מאב, ושאלה אותו זוגתו הרבנית ע"ה הרי אומרים אנו בתפילה: כרחם אב על בנים. וא"כ מוכח דאבא מרחם יותר ולכן אנו מבקשים כך גם מאת השי"ת.

וענה לה, שאנו מבקשים שהקב"ה ירחם עלינו לפחות כרחם אב על בנים, כי כרחם אם אין אנו מעיזים לבקש.