תפילה וברכות

מתי נכון לענות אמן?

  • כ"ט אב התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,

1) אם חזן מאריך בסופי הברכות בחזרת הש"ץ למשל, צריך לשים לב להתחיל לענות אמן רק כאשר מסתיימת לגמרי המילה האחרונה של הברכה?
השאלה קיימת בפרט כאש החזן מאריך בניגון סוף ברכה, ואם לא מספיק מרוכזים בשמיעת הברכה, יש תחושה שצריך כבר לענות אמן, כי המנגינה בסגנון סיום ברכה..

2) וכשהחזן מאריך באמירת "ואמרו אמן" לענות כשמתחיל "ואמרו אמן" כי זה לא הקדיש עצמו כבר, ואז יש הפסק בין עיקר הקדיש לענייה.. או לחכות לסוף "ואמרו אמן"?

תשובה

שלום וברכה

1. אכן צריך להקפיד מאוד לענות אמן רק כאשר החזן סיים לגמרי את כל הברכה. אמן שנענה לפני סיום הברכה נקרא בהלכה "אמן חטופה".

2. בדרך כלל עונים אמן רק לאחר סיום אמירת "ואמרו אמן", אך החזן מאריך מאוד בניגון בעת אמרו "ואמרו אמן", מבואר במשנה ברורה (סימן נו סעי' ב) שיש לענות אמן לפני שהוא מסיים את הניגון, כי האמן באמת מוסב על הקדיש.