חברה והשקפה

למה להביא ילדים לעולם?

  • ג' אב התשפ"ב

שאלה

למה לי להביא ילדים לעולם אם הם יסבלו כאן ויחשפו לחוסר צדק ולאכזריות? אם אני אוהבת אותם באמת אולי עדיף לא להביא אותם?

תשובה

שלום רב

אכן יש רגעים בחיים, שאדם עומד מול כל הקושי שבעולם, ולפעמים גם מול גילויי רוע, ואומר לעצמו 'בשביל מה צריך את זה', לא רק ילדים, גם אני בעצמי, בשביל מה אני צריך את החיים האלו?

אבל ישנם גם רגעי אושר, שמחה, וסיפוק, שכל אדם נורמלי חווה בחיים שלו. ולכן רוב האנשים חפצים בחיים, ואין סיבה לחשוב שהילדים שלהם לא יהיו כאלו...

בסופו של דבר, החיים הם קדושים, כי הם רצון הבורא, גם אם אדם מאד סובל, ובאמת קשה לו בחיים, ואין לו שום קרן אור, עדיין הבורא מצפה ממנו שימשיך לאחוז בחיים, וכמה מקרים כאלו, שאדם היה על קצה היכולת לסבול, ובהמשך השתנה מזלו וקיבל חיים ארוכים ושמחים? כמה  ניצולי שואה, אחרי שנים של סבל על אנושי, אמרו  לעצמם או לחבריהם, שאין שום טעם בחיים הנוראים האלו, אבל אחרי זמן מה, זכו להינצל, להתחתן, לגור בארץ הקודש, לראות נחת מהצאצאים... כל זמן שהנר דולק אפשר לתקן, 'יש ענין שיתהפך הכל לטובה' (רבי נחמן מברסלב). ולכן לא רק שאסור להתייאש מהחיים, אלא קל וחומר שמחיי הילדים, שבעזרת ה' יזכו לנחת ואושר ושמחה, אין להתייאש.

הנביא אומר 'לא תהו בראה לשבת יצרה', ה' ברא את האדם, ויש לו מטרה, וכל אדם שמגיע לעולם, הוא חלק מהמטרה. ישנו פירוש על האמור 'כל ישראל ערבים זה לזה', שזה כמו הלוואה, הבורא הלווה לכל עם ישראל את העולם, והם צריכים לפרוע לו את קיום המצוות, וזה מה שיתקן את העולם, וכולנו ערבים להלוואה, לכל יהודי יש את הכח שלו, ואת הדבר שרק הוא יכול לעשות, או שהכי מתאים לו לעשות לפי תכונות נפשו, לכל יהודי יש את החלק שהוא יכול להבין בתורה יותר מכל אחד אחר, כי לכל אדם יש חכמה נפרדת. ולכן כל יהודי שמגיע לעולם, זה עוד ערב חדש להלוואה, עוד אחד עם כחות מיוחדים שיכול לתרום תרומה שרק הוא יכול. כל לווה שמח שיש איתו עוד ערבים להלוואה... כך הסיכוי לפירעון יותר טוב ויותר מהר

שתזכי לאושר ושמחה רבים

הרב משה כהן