חברה והשקפה

בנוגע לבחירת הטוב והרע

  • כ"ט תמוז התשפ"ב

שאלה

יש לי שאלה שמציקה לי קצת זמן
ה' נתן לאדם אפשרות לבחור ,
הוא ברא טוב , והוא ברא רע
שמעתי כמה פעמים שאנשים אומרים שהכל מכתוב ,
אני תוהה ,
אם האדם יכול לבחור בין טוב ורע ,
הרי לכל דבר שקורה לי בחיים ,
הוא קרה כי בחרתי בחירה מסויימת ,
אם הייתי בוחר בחירה אחרת , כנראה הייתי מקבל תוצאה שונה (היה קורה משהו אחר)
אני מנסה להבין איך 2 הדברים מתקשרים ,
האם הכל מכתוב גם על דברים שלא קוראים ?
לדוגמא ,
אדם מטייל בלילה וכל החנויות סגורות ,
הוא ממש צמא והוא מרגיש שהוא עומד להתעלף
הוא רואה בקבוק מים (נגיד רעיל)
בחירה אחת : האדם בוחר לשתות מהבקבוק ומורעל
בחירת אחרת : האדם מפחד ולא ישתה מהבקבוק , הוא יחכה עד שיוכל לקנות מים סגורים בכדי שירגיש יותר בטחון
השאלה שלי היא כזאת , כשאומרים שהכל מכתוב ,
האם מתכוונים לכך שגם מה שבחרת הוא מה שכתוב מראש
וגם מה שיכולת לבחור כתוב מראש ?
מקווה שניסחתי את השאלה כמו שצריך , היה לי קצת קשה

תשובה

שלום וברכה

בענייני גשמיות הכל מכותב מלמעלה ואין לנו אפשרות לשנות גזירת שמים ללא תפילה. התפילה היא היחידה שיכולה לעזור לשנות גזירת שמים. הבחירה שמתקבלת בקשר לענייני גשמיות אינה בחירה חופשית.

לגבי רוחניות יש בחירה חופשית מוחלטת, אם נבחר בטוב נזכה להצליח ולהיות טובים כי הבא לטהר מסייעים בידו. אם נבחר חלילה ברע, נוכל לעשות נגד רצון השם את הרע למרות שלא נזכר כך.

בברכה