זוגיות

מדוע גט ניתן על ידי הבעל?

  • כ"ה סיון התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
אני לומדת למבחן באזרחות וחלק מהחומר היה על נישואין וגירושין בבתי דין רבניים, לפי הבנתי לפי היהדות אישה יכולה לקבל גט רק על ידי בעלה, כלומר אין לה אפשרות להתגרש ממנו ללא הסכמתו, הוא היחיד שרשאי לתת את הגט.
השאלה שרציתי לשאול היא למה לפי התורה הגט חייב להיות רק דרך הגבר? אם האישה מאוד סובלת ובכל זאת בעלה לא נותן לה גט, מה שקורה הרבה פעמים, איך זה הגיוני שהיא תמשיך להיות ״בבעלותו״ ולהיות אישתו בלי אפשרות להנשא למישהו אחר? למה זה משהו שרק הגבר יכול לקבוע שפעמים רבות מאוד פוגע בנשים.
אני בטוחה שיש הסבר הגיוני לפי התורה ובטוחה שאין שום כוונה בפגיעה של אף אחד, אבל לא הצלחתי למצוא את הסיבה לכך
תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

הסיבה שהגט ניתן אך ורק ע"י הגבר, קשורה באופי הנישואין.

הרמב"ם מתאר שעד מתן תורה, היו אומות שאצלם הנישואין הם רק חיים ביחד, וברגע שרוצים נפרדים לחיים ולשלום. זה נשמע נחמד, אבל זה לא נישואין.

נישואין זה נדר להיות יחד בכל המצבים, גם כשקשה. אם אין נישואין, יום אחד מתחיל ברגל שמאל, והופס נפרדים, ומה עם הילדים? ומה עם הנכסים? מריבות עד לב השמים

לכן אנשים מתחתנים

גם בזמננו, הרי אף אחד לא מונוע מזוג לחיות יחדיו כחברים עד קץ הימין, למה הם עושים את זה? למה הם הולכים להתחתן ברבנות? בידעם שלפעמים להשיג גט זו בעיה?

משום שהנישואין הם התחייבות, האשה מתחייבת לגבר שלא תהיה לעולם עם אחר, וכך נוצרת קדושה, כך נוצרת מחוייבות, מכיון שהאשה נוהגת בקדושה, הבעל חייב לה מזונות ופרנסה.

ולכן, אם מישהו אחר היה יכול לבטל את הנישואין, שוב לא היתה כאן קדושה, פקיד משרד הפנים לוחץ על כפתור, ואין כלום, אלו אינן נישואין, האשה נדרה לבעל, והוא מווותר על ההתחייבות.

נכון, שבימי קדם הבעל יכל לקחת עוד אישה, משום שכך הכתיבו התנאים בשטח (היו נושאים צעירות, והיו הרבה יותר בנות, גם בגלל מוות בתנאי שטח קשים).

אבל כבר לפני אלף שנה ראה רבינו גרשום מאור הגולה, שהתנאים השתנו, ולכן אסר בחרם על לקיחת אשה נוספת.

וכן אסר בחרם על גירוש אשה בעל כרחה.

גט מגיע רק ברצון והסכמה של שני הצדדים.

ומה עושים כאשר הבעל מסרב גט?

לפי ההלכה כופים אותו, פשוט מכים אותו עד שהוא מסכים

הבעיה מתחילה במדינה המודרנית שלא מקובל לתת מכות... אז מפעילים סנקציות משפטיות, ואם הבעל מאד עקשן, הוא עשוי לספוג סנקציות כאלו ולהמשיך... וזו באמת בעיה

בברכה

הרב משה כהן