שבת

ג’ל לשיער לפני שבת

  • י"א סיון התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
כתבתם שאסור לשים ג'ל לשער בשבת עצמה ואחד הטעמים הוא משום ''בונה מדרבנן'' ,
האם מותר לשים ג'ל לשיער לפני שבת אם בתוך השבת אני מתכוון לשטוף את השיער? (אולי זה לשטוף את הג'ל זה איסור ''סותר'' אם לשים ג'ל זה ''בונה'')
אשמח להבהרה ,
מודה מראש.

תשובה

שלום  וברכה

יש להוסיף ולברר, מה הדין אם ניתן ג'ל בשיער מבעוד יום, האם מותר בשבת להרטיב את השיער ובכך חוזר הוא לקדמותו, או שיש בזה משום "סותר".

ונראה שיש לחלק בכוונת המעשה: אם אין במעשה זה כוונה לפרק את העמדת השיער על ידי הג'ל, אפשר להתיר זאת ואין זה סותר, כיון שיש בו פסיק רישיה דלא ניחא ליה בתלת דרבנן: האחד, שבנין באדם אינו אלא מדרבנן. והשני, כיון שאין בו קיום. והשלישי, משום שהוא סותר שלא ע"מ לבנות. (עי' במשנ"ב שם ס"ק פ"ב)

אולם אם כוונת האשה באופן יזום לפרק את השערות, כגון שרוצה ללכת לישון והדבר מפריע לה, יש לאסור, כיון שמתכוונת בזה לפירוק וכמו שפסק השו"ע (סימן ש"ג סעיף כ"ו) דאסור לאשה להתיר קליעת צמתה, דדמי לסותר.

מקור: כאן