איך לתקן מה שדיברתי לשון הרע?

  • י"א ניסן התשפ"ב

שאלה

שלום וברכה.

דיברתי לה"ר,
הרבה פעמים בחיים.
אני לא זוכרת בקושי על מי דיברתי, לא זוכרת מה.
דיברתי על ציבורים, על יחידים, על מפורסמים, ו...גם על צדיקים...וגם על ההורים והמשפחה שלי.

הערב תפסתי את עצמי...אמא שלי שאלה אותי על חברה שלי אם היא נראת נחמדה או משהו דומה,
ואני עניתי לה שהיא (אמא שלי) כנראה לא היתה אוהבת את איך שהיא נראת.
ואמרתי את זה נטו מדעות קדומות, שנראלי שאולי(!) אמא שלי רואה לפיהן אנשים.

וגם נזכרתי שבשיחות עם חברות שלי, סיפרתי לכמה מהן על מה שהולך במשפחה ועל ההורים שלי ועל הקשיים שלהם וכולי.

וגם דיברתי על מקומות שעבדתי בהם.
ועל המעסיקים, שבאמת הם אנשים טובים ונחמדים מאוד שעזרו לי הרבה.ואני בכפיות טובה שכזאת דיברתי עליהם.

איך לתקן את זה???
איכשהו לבטל את הרושם שהדיבורים הנוראיים האלה עשו???
איכשהו לנקות את עצמי???

תזכו למצוות, חג שמח!!

תשובה

שלום וברכה

יש ללמוד את הלכות שמירת הלשון וכך תראי שרוב הדברים אין בהם איסור.

תשובה על לשון הרע כאשר לא יודעים על מי דיברו, היא להתפלל שבורא עולם יכניס בלב של כל אחד ואחד למחול לך. מבואר בספרים שכשאר האדם משתדל להקפיד מכאן ואילך, הקב"ה מכניס בלב כולם לסלוח לך.