שבת

כשרות תשתיות בנייני קומות לשבת

  • כ"ה אדר ב' התשפ"ב

שאלה

שלום וברכה,
רציתי לשאול כמה שאלות בנוגע ל4 טכנולוגיות/מנגנונים של שינוע המים (משאבות מים) שיכולות להימצא בבנייני קומות.
אשמח שרב שמכיר טוב את הנושא והטכנולוגיות השונות יענה על השאלה.
ראיתי בפרסום של מכון צומת שיש 4 מנגנוני שינוע מים (משאבת מים) בדירות מגורים שיכולים להיות בעייתיים בשבת.

יש כאן קישור עם הסבר על הטכנולוגיות של המשאבות מים ופירט הלכתי קצר:
https://bniyazomet.co.il/%d7%aa%d7%a9%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%93%d7%99%d7%a8%d7%94-%d7%95%d7%91%d7%a0%d7%99%d7%99%d7%9f-%d7%94%d7%9e%d7%92%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d/

על אחת הטכנולוגיות רשמו שיש שיטה מקילה שלא מחייבת התערבות כדי למנוע חילול שבת.
כנ"ל ראיתי ראיתי בספר אור ההלכה שהוא פוסק בנוגע למשאבת מים שיש רק גרמא ואין לחשוש לחילול מצד שני הוא מזכיר בתחילת הסעיף "במקומות שהבתים גבוהים מאוד, והבאת המים לקומות העליונות נעשות..." מה שמשתמע מזה שהוא לא התייחס בפסיקתו לכל סוגי המנגנוני שאיבה.
כנ"ל כמדומני מצאתי בעוד ספר אחר התייחסות מקילה לעניין המשאבות אבל לא ידוע לי האם כאשר שכתבו את הספרים רשמו את הפסק ע"פ הכרה של כלל המנגנונים שרשמו במכון צומת, אולי חלק מהמנגנונים הנ"ל לא היה קיימים/מצויים בזמן שרשמו את ההתייחסות בספרים הנ"ל.

1. רציתי לדעת אם יש שיטות של פוסקים מקובלים שמקילים בנוגע ל 3 הטכנולוגיות הנוספות לשינוע המים בבניין שמכון צומת לא הזכירו לגביהן שיש מקילין (כנ"ל אם יש לכם את המקורות אשמח לקבלם).

אני שואל כי אחי לא מזמן עבר לבניין קומות חדש (קומה שנייה) ונמנעתי עד עכשיו להתארח אצלו שבת.
אני יודע שלפחות התקינו שם חיישני תאורה (שסגורים בשבת) ומבחינת שאר הנושאים אין לי בעיה, רק מבחינת שינוע המים אני בספק...

אם יש אופציה אשמח למענה בקרוב, כנראה שמשפחתי תהיה בפסח אצל אחי.

תשובה

שלום וברכה

אציע להתקשר למכון הטכנולוגי להלכה טלפון טל': 02-6416505