האם חובה שיהיה מלח ולחם על השולחן בברכת המזון?

  • י"ט אדר ב' התשפ"ב

שאלה

שלום כבוד הרב,
האם חובה שבזמן ברכת המזון (על לחם) חובה שיהיה על השולחן מלח ולחם? האם זאת הלכה?
תודה

תשובה

שלום רב,

אין להסיר את המפה והלחם מעל השולחן עד אחר ברכת המזון (שלחן ערוך סימן קפ סעיף א), ויש לכך שני טעמים:

א. כדי שיהא ניכר לכל שמברכין להשי"ת על חסדו וטובו הגדול שהכין מזון לכל בריותיו.

ב. וגם כי הברכה אינה שורה על דבר ריק אלא כשיש שם דבר כעניין פך שמן של אלישע (משנה ברורה שם).

יש עניין שיהיה מלח על השולחן כשמברכים המוציא (רמ"א סימן קסז סעיף ה) עד אחרי ברכת המזון (כף החיים סימן קפ אות ג).

בברכה,

הלל מאירס