האם נשים חייבות בצומות הקלים? (חוץ מתשעה באב ויום כיפור)

  • י"ג אדר ב' התשפ"ב

שאלה

אני בת 16 ואנחנו נוהגים שהבנות לא חייבות לצום את הצומות האלה.
היום (תענית אסתר) אמרו לי שהמנהג הזה זה טעות ושבנות חייבות בכל הצומות.

האם זה נכון (שלא חייב לצום)? ואם כן אפשר מקור לזה?
אם לא- מה לעשות? כבר אכלתי..

תשובה

שלום רב,

כל אישה שהגיעה לגיל מצוות חייבת לצום (כמובן לא מדובר על מעוברת, מניקה, יולדת וחולה, שלהן דין אחר, ויש לשאול בכל צום לגופו).

אמנם יש קהילות שנהגו להקל על פי הוראת רבותיהם לכל הנשים הראויות ללדת (ונערות בכלל זה) שלא לצום בצום גדליה, בי' בטבת, בתענית אסתר ובי"ז בתמוז, בגלל חולשת הדורות.

את המקורות לכך תוכלי למצוא בספר פסקי תשובות חלק ו' (מהדורת תשפ"א סימן תקנ סוף אות א והערה 8), ושם כתב, שגם הנוהגות להקל בזה צריכות להיזהר מאוד שלא לאכול בפרהסיה כדי לא לזלזל ח"ו ביום צום התענית. ויש להוסיף, שראוי שלא תאכלנה מאכלים משובחים אלא רק אוכל רגיל ובסיסי (על פי שלחן ערוך סימן תקנד סעיף ה).

יודגש שרק מי שיש לה מסורת ומנהג ברורים במשפחתה להקל בזה, תוכל לנהוג כך, אך מי שאין לה מסורת ומנהג ברורים להקל בזה, חייבת לצום כרגיל.

בברכה,

הלל מאירס