האם אפשר לקנות בלי חשבון לכבוד שבת?

  • ח' אדר ב' התשפ"ב

שאלה

מה הגדר או הגבול של כל מזונותיו של אדם קצובים לו מר”ה ועד ר”ה חוץ מהוצאות שבת. שעל זה יש אם מוסיף מוסיפים לו. הקב”ה אומר לוו עלי ואני משלם. האם זה אומר שאפשר לקנות בלי חשבון?

תשובה

שלום רב,

בספר ויאמר שמואל (סימן כט) הביא בשם הגרא"מ שך זצ"ל שהורה לאברכים לקנות לכבוד שבת מעט יותר מרגילותם, אך לא להפריז ברכישה בלי חשבון. ושכן שמע כמה וכמה פעמים מהגר"ח קניבסקי שליט"א שצריך לכבד את השבת כל אחד לפי מידתו ורמתו, אך לא יותר מכך.

וכן הוא שם בתחילת הספר במכתב הגר"ח קניבסקי שליט"א, שאין להוציא אלא במידה לפי רמתו ולא יותר מדי, וחכמים קבעו כמה צריך להוציא, וזה יכול לקנות בעין יפה, אבל לא יותר מדי מכפי יכולתו.

שבת שלום,

הלל מאירס