תפילה וברכות

הלכות תפילה

  • ה' אדר ב' התשפ"ב

שאלה

לאשכנזים (אם זה משנה) 1) כשמאחרים לשחרית וישנם 3 אפשרויות. א) להגיד אשרי וכל מזמורי הללוקה ולהספיק עם הציבור לשמו"ע, ב) להגיד רק אשרי, הללו את ה' מן השמים והללו קל בקדשו ובכך להספיק עם הציבור לק"ש או ג) להגיד רק אשרי ולהספיק לקדושת יוצר. מה עדיף?

2) כשהש"ץ ממהר בק"ש וישנם 2 אפשרויות. או להתחיל עם כולם ובאמצע ק"ש להפסיק ולשמוע ה' אלוקיכם אמת (יספיק להגיע לשמו"ע עם כולם או לפחות כשכולם עדיין אוחזים בברכה ראשונה) או להתחיל לפני כולם ולסיים לפני הש"ץ? (לכאורה מפסידים כאן את מעלת מרובין העושין וכן יצטרך לעשות פעולה שלא יראה כפורש מן הציבור כשהם אומרים את הפסוק הראשון)

3) באופן כללי, כאשר באמצע ק"ש החזן מתחיל ה' אלוקיכם אמת צריך/מותר להפסיק לשמוע?

4) כשהיחיד אוחז באמצע משהו (פסוקי דזמרא, ובא לציון, ברכות ק"ש דערבית לפי דיני ההפסק שם וכדו') והש"ץ התחיל קדיש האם אפשר לענות לכל האמנים אך להמשיך בתפילה או שמא צריך להפסיק עד שהוא מסיים את הקדיש?

תשובה

שלום וברכה

1. אופציה א' עדיפה.

2. להתחיל לפני כולם.

3. הטוב ביותר לנהוג כפי שכתבו המקובלים לחזור בעצמך על המילים ה' אלוקיכם אמת.

4. להפסיק בשתיקה ולענות רק את הדברים שמותר לענות לפי העניין.